Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
18.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Gusto italiano – Ιταλική γεύση”: Τα αγνά υλικά της ιταλικής κουζίνας και το “κακό” Nutriscore

ΑρχικήΝέα"Gusto italiano - Ιταλική γεύση": Τα αγνά υλικά της ιταλικής κουζίνας και το "κακό" Nutriscore
spot_img

Εκδήλωση της Ιταλικής πρεσβείας για την προώθηση των Ιταλικών προϊόντων και της οινογαστρονομικής της παράδοσης.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δεύτερη ετήσια εκδήλωση «Gusto italiano», την οποία διοργάνωσε η πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα μαζί με το αρμόδιο Γραφείο του Ιταλικού Ινστιτούτου Εξωτερικού Εμπορίου ICE. Στόχος, να γιορταστεί και στην Ελλάδα η έβδομη ετήσια εκδήλωση της «εβδομάδας της Ιταλικής Κουζίνας στον κόσμο». Μια κύριας σημασίας πρωτοβουλία του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών και του ιταλικού διπλωματικού και προξενικού δικτύου, η οποία αποσκοπεί στην προώθηση της ιταλικής αλυσίδας παραγωγής αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και της οινογαστρονομικής παράδοσής της, σε όλον τον κόσμο.

Το θέμα της φετινής έκδοσης είναι «Ευζωία, βιωσιμότητα και καινοτομία: τα συστατικά της ιταλικής κουζίνας για την υγεία των ανθρώπων και την προστασία του πλανήτη». Με στόχο μια κουζίνα ικανή να συνεισφέρει στην προστασία του πλανήτη μέσω μιας βιώσιμης προσέγγισης της γεωργίας, των γαστρονομικών παραδόσεων και της βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, δίδεται κύριο βάρος στην υγεία των ανθρώπων, ιδίως στις αρχές που βρίσκονται στην βάση της Μεσογειακής Διατροφής. Πρόκειται για αρχές που η Ιταλία και η Ελλάδα μοιράζονται και αποτελούν πρότυπο υγιεινής και βιώσιμης διατροφής και τρόπου ζωής.

Η πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, Πατρίτσια Φαλτσινέλι, στην ομιλία της αναφέρθηκε στις αρχές που εμπνέουν την θέση της Ιταλίας, στη συζήτηση η οποία διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τα διάφορα συστήματα επισήμανσης των προϊόντων. Μεταξύ αυτών προκαλούν ανησυχία τα λεγόμενα συστήματα «σηματοδότη», όπως το «NutriScore», τα οποία προτείνουν ορισμένες χώρες. Πρόκειται για συστήματα, βασισμένα σε υπερβολική απλούστευση της πραγματικότητας, τα οποία κινδυνεύουν να δημιουργήσουν σύγχυση στους καταναλωτές αδικώντας και παρουσιάζοντας ως δήθεν επιβλαβή αγνά προϊόντα της ιταλικής και της ελληνικής παράδοσης, όπως το ελαιόλαδο, την φέτα και την παρμεζάνα. Αλλά και να ενισχύσουν, αντίθετα, την κατανάλωση προϊόντων που δεν ευνοούν πάντοτε την υγεία. Η Ιταλία αντιπροτείνει, ως εναλλακτική, το «Nutrinform»: ένα ισορροπημένο σύστημα που δεν κάνει διακρίσεις, βασισμένο σε αντικειμενικά δεδομένα, σε θέση να εγγυηθεί την σωστή και διαφανή πληροφόρηση προς όφελος των καταναλωτών, λαμβάνοντας υπόψη έναν ισορροπημένο συνδυασμό τροφών και υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς να αδικούνται συγκεκριμένες παραγωγές ή προϊόντα.

Ένα στυλ που εκπροσωπείται επάξια από την οινογαστρονομική πρόταση του σεφ Marco Serra, αφιερωμένη στο «Gusto Italiano». Είχαν την ευκαιρία να την δοκιμάσουν οι ελληνικές αρχές, οι επιχειρηματίες και οι δημοσιογράφοι που φιλοξένησε η Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα. Μιλάμε για προϊόντα της ιταλικής γαστρονομικής παράδοσης που στην Ελλάδα είναι λιγότερο γνωστά και συμμετείχαν σε «cooking show» αφιερωμένο στην προετοιμασία χαρακτηριστικών φαγητών όπως τα «νιόκι» και τα «αραντσίνι».

Οι παρευρισκόμενοι μπόρεσαν να δοκιμάσουν, επίσης, την «pinsa» ( παραδοσιακή πίτσα της Ρώμης) και «carbonara» (την αυθεντική όμως): Δύο εδέσματα της ιταλικής πρωτεύουσας που προσφέρθηκαν στους επισκέπτες για να παρουσιαστεί και να ενισχυθεί η υποψηφιότητα της Ρώμης ως πόλης που θα φιλοξενήσει την «Παγκόσμια Έκθεση (Εxpo) του 2030». Μια υποψηφιότητα που ήδη από τον τίτλο – «Άνθρωποι και περιοχές: αστική ανάπλαση, ένταξη και καινοτομία» – δείχνει την επιθυμία της Ιταλίας να οικοδομήσει μια κοινωνική και πραγματικά «καθολική» EXPO, χωρίς αποκλεισμούς, με σκοπό να προσφέρει ένα καινοτόμο όραμα και να γίνει κατανοητή η βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών. Με συνεργασίες, διαμέσου των πολιτισμών, των παραδόσεων, των ιδεών, των δεξιοτήτων, των εργαλείων και των πόρων που μοιραζόμαστε.

Η Ρώμη, είναι η μεγαλούπολη με τους περισσότερους χώρους πρασίνου στην Ευρώπη και, παράλληλα, ο μεγαλύτερος Αγροτικός Δήμος της Γηραιάς Ηπείρου. Προσφέρεται ως σημείο αναφοράς με στόχο να συνεισφέρει (κατά το έτος που συμπίπτει με την εκπλήρωση της Αναπτυξιακής Ατζέντας του ΟΗΕ) στην συζήτηση με θέμα τις προκλήσεις που αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη, τους κατοίκους του, την ασφάλεια και την ευημερία τους. Με κύρια αναφορά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις χώρες μας, τόσο στις αγροτικές, όσο και στις αστικές περιοχές.

Όπως υπενθύμισε η πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα Πατρίτσια Φαλτσινέλλι, «το να ανατεθεί στην Ρώμη η φιλοξενία της επόμενης Παγκόσμιας Έκθεσης, θα αποτελούσε μεγάλη ευκαιρία και για την Ελλάδα». Διότι εάν επικρατήσει η ιταλική υποψηφιότητα, η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει ένα σημαντικό μέρος των 24 εκατομμύριων τουριστών που εκτιμάται ότι θα επισκεφθούν την ιταλική πρωτεύουσα κατά τους μήνες της EXPO, από την 1η Μαΐου έως τις 30 Οκτωβρίου 2030.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βραβεία FEA 2024: Δείτε τους νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών

Το Video της τελετής απονομής των Βραβείων FEA 2024 και όλοι οι νικητές των διαγωνιστικών κατηγοριών.

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο