Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
13.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης σχετικά με την επιβίωση του SARS-COV-2 σε τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέα αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης σχετικά με την επιβίωση του SARS-COV-2 σε τρόφιμα
spot_img

Γιατί ο ιός επιβιώνει σε ζαμπόν και τυρί τσένταρ και όχι σε μήλα ελιές και σφολιάτες.

Η Αρχή Ασφάλειας τροφίμων της Βρετανίας Food Standards Agency, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον διενήργησαν νέα μελέτη για τον χρόνο επιβίωσης του ιού Sars Cov 2 στα τρόφιμα. Αν και η γενική παραδοχή από την εμφάνιση του ιού είναι πως, είναι πολύ απίθανο να μεταδοθεί ο κορωνοϊός μέσω της τροφής, η νέα έρευνα δείχνει ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε ορισμένα τρόφιμα για αρκετές ημέρες, κυρίως σε τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά χωρίς να μαγειρευτούν και πωλούνται χύμα και όχι συσκευασμένα.

Οι ερευνητές  «εμβολίασαν» διάφορα τρόφιμα με SARS-COV-2 μία κατάσταση που δεν αντικατοπτρίζει μία φυσιολογική πορεία του ιού αλλά είναι ενδεικτική.

Η έρευνα αποκάλυψε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία μεταξύ των οποίων ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει για αρκετές ημέρες σε πιπεριές, ψωμί και ζαμπόν αλλά μόνο λίγες ώρες σε κρουασάν, ή σφολιάτα με σοκολάτα. Επίσης διαπιστώθηκε πως ο ιός μπορεί να παραμείνει σε μολυσματική κατάσταση, σε επιφάνειες συσκευασίας τροφίμων, για αρκετές ημέρες υπό ορισμένες κοινές συνθήκες.

Για τα περισσότερα τρόφιμα που δοκιμάστηκαν υπήρξε σημαντική πτώση στα επίπεδα μόλυνσης από ιούς τις πρώτες 24 ώρες. Ωστόσο, για το τυρί τσένταρ και το ζαμπόν σε φέτες, που αποθηκεύονται σε συνθήκες ψύξης και σε μια σειρά σχετικής υγρασίας, τα επίπεδα του ιού παρέμειναν υψηλά έως και μία εβδομάδα αργότερα. Στα μήλα και στις ελιές ο ιός απενεργοποιήθηκε μόλις μία ώρα μετά, Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό οφείλεται στην φλούδα τους η οποία σκοτώνει τον ιό. Το ίδιο ισχυει και για τα κρουασάν και τις σφολιάτες που είναι επικαλυμμένα με αυγό το οποίο μπορεί να έχει ανασταλτική επίδραση στον ιό.

Για όλες τις συσκευασίες τροφίμων, που εξετάστηκαν υπήρξε σημαντική πτώση των επιπέδων μόλυνσης από τον ιό τις πρώτες 24 ώρες. Οι συσκευασίες τροφίμων που δοκιμάστηκαν ήταν: Πολυαιθυλένιο, Δίσκοι και μπουκάλια τερεφθαλικού (PET1), δοχεία αλουμινίου και σύνθετα χαρτοκιβώτια για ποτά σε συνηθισμένς συνθήκες αποθήκευσης.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή! Και στην Ελλάδα πωλούνται οι δημοφιλείς μπάρες δημητριακών που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό

Καλούνται οι καταναλωτές να ελέγξουν τους κωδικούς για να μην κινδυνεύσει η υγεία τους.

Ερευνητές βρήκαν επικίνδυνες ουσίες σε “γάλα” αμυγδάλου, σόγιας, βρώμης και ρυζιού

Πώς οι χημικές αντιδράσεις της επεξεργασίας, μειώνουν τα θρεπτικά συστατικά στα ποτά φυτικής προέλευσης και αυξάνουν την παρουσία καρκινογόνων ουσιών.

Lidl – Επικίνδυνα γλυκά: Τι περιέχουν τελικά, τα παιδικά γλυκά που ανακλήθηκαν με καθυστέρηση; – Νέες καταγγελίες στο Cibum

Ερωτήματα για την καθυστέρηση της ανάκλησης - Καταγγελία στο Cibum ότι τα σοκολατάκια εξακολουθούσαν να πωλούνται σε Lidl στην Καλαμάτα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο