Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
3.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης σχετικά με την επιβίωση του SARS-COV-2 σε τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΝέα αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης σχετικά με την επιβίωση του SARS-COV-2 σε τρόφιμα
spot_img

Γιατί ο ιός επιβιώνει σε ζαμπόν και τυρί τσένταρ και όχι σε μήλα ελιές και σφολιάτες.

Η Αρχή Ασφάλειας τροφίμων της Βρετανίας Food Standards Agency, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον διενήργησαν νέα μελέτη για τον χρόνο επιβίωσης του ιού Sars Cov 2 στα τρόφιμα. Αν και η γενική παραδοχή από την εμφάνιση του ιού είναι πως, είναι πολύ απίθανο να μεταδοθεί ο κορωνοϊός μέσω της τροφής, η νέα έρευνα δείχνει ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε ορισμένα τρόφιμα για αρκετές ημέρες, κυρίως σε τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά χωρίς να μαγειρευτούν και πωλούνται χύμα και όχι συσκευασμένα.

Οι ερευνητές  «εμβολίασαν» διάφορα τρόφιμα με SARS-COV-2 μία κατάσταση που δεν αντικατοπτρίζει μία φυσιολογική πορεία του ιού αλλά είναι ενδεικτική.

Η έρευνα αποκάλυψε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία μεταξύ των οποίων ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει για αρκετές ημέρες σε πιπεριές, ψωμί και ζαμπόν αλλά μόνο λίγες ώρες σε κρουασάν, ή σφολιάτα με σοκολάτα. Επίσης διαπιστώθηκε πως ο ιός μπορεί να παραμείνει σε μολυσματική κατάσταση, σε επιφάνειες συσκευασίας τροφίμων, για αρκετές ημέρες υπό ορισμένες κοινές συνθήκες.

Για τα περισσότερα τρόφιμα που δοκιμάστηκαν υπήρξε σημαντική πτώση στα επίπεδα μόλυνσης από ιούς τις πρώτες 24 ώρες. Ωστόσο, για το τυρί τσένταρ και το ζαμπόν σε φέτες, που αποθηκεύονται σε συνθήκες ψύξης και σε μια σειρά σχετικής υγρασίας, τα επίπεδα του ιού παρέμειναν υψηλά έως και μία εβδομάδα αργότερα. Στα μήλα και στις ελιές ο ιός απενεργοποιήθηκε μόλις μία ώρα μετά, Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό οφείλεται στην φλούδα τους η οποία σκοτώνει τον ιό. Το ίδιο ισχυει και για τα κρουασάν και τις σφολιάτες που είναι επικαλυμμένα με αυγό το οποίο μπορεί να έχει ανασταλτική επίδραση στον ιό.

Για όλες τις συσκευασίες τροφίμων, που εξετάστηκαν υπήρξε σημαντική πτώση των επιπέδων μόλυνσης από τον ιό τις πρώτες 24 ώρες. Οι συσκευασίες τροφίμων που δοκιμάστηκαν ήταν: Πολυαιθυλένιο, Δίσκοι και μπουκάλια τερεφθαλικού (PET1), δοχεία αλουμινίου και σύνθετα χαρτοκιβώτια για ποτά σε συνηθισμένς συνθήκες αποθήκευσης.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα φυτοφάρμακα έχει το Ελληνικό μέλι; Επιστημονική μελέτη του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου 

Τι έδειξε μελέτη Ελλήνων επιστημόνων για την παρουσία φυτοφαρμάκων σε δείγματα ελληνικού μελιού και για το πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία των καταναλωτών.

Kinder: Ο ισχυρισμός υγείας «βοηθά στην ανάπτυξη» που απέρριψε η EFSA

Η Ferrero προσπάθησε να εξασφαλίσει ισχυρισμό υγείας για τα παιδιά, με μελέτες που δεν είχαν σχέση με την ανάπτυξη των παιδιών!

Κλειστά αύριο καταστήματα και απαγόρευση ντελίβερι σε βόρεια και βορειοανατολική Αττική- Σημερινές εικόνες διανομέων στο χιόνι κάνουν το γύρο του διαδικτύου

Κλειστά αύριο τα καταστήματα στην βόρεια και βορειοανατολική Αττική και απαγορεύονται μετά τις 18.00 οι υπηρεσίες delivery ή courier στις ίδιες περιοχές. Συνεχίζουν σήμερα τις παραδόσεις φαγητού πολλές επιχειρήσεις, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χιόνι.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα