Τα πλεονεκτήματα της χρήσης hydrogels στην ανίχνευση επικίνδυνων ουσιών στα τρόφιμα.
Η αποτελεσματική ανίχνευση των επικίνδυνων ουσιών στα τρόφιμα είναι ύψιστης σημασίας. Για να ξεπεραστούν τα μειονεκτήματα των συμβατικών τεχνικών ανίχνευσης, έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων μεθόδων ανίχνευσης επικίνδυνων ουσιών στα τρόφιμα με γρήγορο και εύκολο τρόπο με λιγότερους τεχνικούς χειριστές και φθηνό εξοπλισμό. Για την κατασκευή ενός αισθητήρα, η μήτρα ανίχνευσης που χρησιμοποιείται παίζει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της ευαισθησίας και της σταθερότητας αίσθησης. Πρόσφατα, λόγω της εξαιρετικά πορώδους δομής, της εξαιρετικής ευελιξίας, της ικανότητας αυτοκαθαρισμού, της βιοσυμβατότητας, του χαμηλού κόστους και της μηχανικής σταθερότητας, τα υλικά με βάση την υδρογέλη έχουν τραβήξει μεγάλη προσοχή στον τομέα ανίχνευσης, για την παρακολούθηση της ασφάλειας των τροφίμων. Η εξαιρετική υδροφιλία και βιοσυμβατότητα των υδρογελών τις καθιστά ιδανικές για την κατασκευή βιοαισθητήρων.
Οι υδρογέλες είναι τρισδιάστατες συνδεδεμένες δομές ικανές να απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού. Συνήθως δεν διαλύονται λόγω χημικών ή φυσικών διασταυρώσεων και/ή εμπλοκών αλυσίδων. Υπάρχουν φυσικά με τη μορφή πολυμερών όπως το κολλαγόνο ή η ζελατίνη, ή μπορούν να κατασκευαστούν συνθετικά. Οι περιβαλλοντικά ευαίσθητες υδρογέλες μπορούν να εξυπηρετήσουν μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών λόγω της ικανότητάς τους να ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές αλλαγές, συνήθως παρουσιάζοντας αλλαγές στον όγκο. Τα παραδοσιακά ερεθίσματα που προκαλούν αντίδραση υδρογέλης είναι το pH, η θερμοκρασία και η ιοντική ισχύς. Οι αναλύτες και οι βιοδείκτες συμπεριλαμβανομένης της γλυκόζης, των πρωτεϊνών και του DNA προκαλούν επίσης αντιδράσεις υδρογέλης.
Προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη κατανόηση των πρόσφατων προόδων των υδρογελών στην παρακολούθηση της ασφάλειας των τροφίμων σε πραγματικό χρόνο, πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση παρουσίασε τις πρόσφατες εφαρμογές υλικών με βάση την υδρογέλη στην ανάπτυξη διαφόρων αισθητήρων για τον προσδιορισμό των επιβλαβών ουσιών στα τρόφιμα. Οι εφαρμογές συγκρίνονται, συζητούνται και συνοψίζονται ανάλογα με τον τρόπο μετάδοσης σήματος. Στην ανασκόπηση περιγράφεται ο μηχανισμός αίσθησης κάθε εφαρμογής ενώ επισημαίνεται ο ρόλος των υδρογελών σε κάθε στρατηγική ανίχνευσης. Συζητούνται επίσης οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αισθητήρες που βασίζονται σε υδρογέλη και οι μελλοντικές τάσεις.
Για να διαβάσετε τον ρόλο της υδρογέλης στην ασφάλεια τροφίμων πατήστε ΕΔΩ.