Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα 2 απροσδόκητα τρόφιμα που επιταχύνουν την αποκατάσταση μετά την άσκηση

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤα 2 απροσδόκητα τρόφιμα που επιταχύνουν την αποκατάσταση μετά την άσκηση
spot_img

Επιστημονική ανασκόπηση για το ποιες είναι οι θρεπτικές ενώσεις που επιταχύνουν την αποκατάσταση μετά την έντονη προπόνηση και θεραπεύουν τη μυϊκή βλάβη.

Με την πάροδο του χρόνου, η τακτική άσκηση προκαλεί προσαρμογές που βελτιώνουν τη λειτουργία του μυοσκελετικού και του καρδιαγγειακού συστήματος. Τα κατάλληλα σχεδιασμένα προγράμματα προπόνησης χρησιμοποιούν τις βασικές αρχές της υπερφόρτωσης και της προόδου για να προκαλέσουν προσαρμογές μέσω σταθερών αυξήσεων στην ένταση και τη διάρκεια της προπόνησης. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, οι μεταβολικές και μηχανικές καταπονήσεις που σχετίζονται με την άσκηση που προκαλεί κούραση των μυών έχουν ως αποτέλεσμα διαταραχές στους σωματικούς ιστούς που εμφανίζονται αμέσως μετά την άσκηση και, ανάλογα με το επίπεδο της βλάβης που προκαλείται, μπορεί να επιμείνουν για αρκετές εβδομάδες. Αυτή η κατάσταση κόπωσης, γνωστή ως μυϊκή βλάβη που προκαλείται από την άσκηση (EIMD), συνοδεύεται από μυϊκή αδυναμία, πόνο και μειωμένη ικανότητα εκτέλεσης επακόλουθων προπονήσεων ή αγώνων για ένα χρονικό διάστημα.

Τα συμπτώματα της πρωτογενούς φάσης EIMD ξεκινούν κατά τη διάρκεια της άσκησης ή αμέσως μετά την άσκηση, ενώ η δευτερεύουσα απόκριση εμφανίζεται περίπου 8–12 ώρες μετά τη διακοπή της άσκησης. Μια κοινή απάντηση στο EIMD είναι ο καθυστερημένος μυϊκός πόνος (DOMS), μια πολυήμερη απόκριση μυϊκού πόνου που κορυφώνεται σε ένταση στις 24-72 ώρες μετά την άσκηση και μπορεί να διαρκέσει 5-7 ημέρες.

Διάφορα διατροφικά συστατικά περιέχουν θρεπτικές ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ή έχουν τη δυνατότητα να επιταχύνουν την αποκατάσταση μετά την άσκηση. Πρακτικά, η κατανάλωση τέτοιων ενώσεων μπορεί να βελτιώσει την απόδοση κατά τη διάρκεια αθλητικών γεγονότων πολλών ημερών ή πολλών αγώνων ή να επιτρέψει την εκτέλεση μεγαλύτερου προπονητικού φόρτου με μειωμένο κίνδυνο τραυματισμού και/ή ανάπτυξης υπερβολικής κόπωσης. Επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Massey της Νέας Ζηλανδίας παρουσιάζει μια σειρά από ενώσεις με διαφορετικά επίπεδα αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τις επιπτώσεις τους στην αποκατάσταση μετά την άσκηση.

Οι επιστήμονες εξέτασαν έρευνες και μελέτες για πολλά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C και Ε, πολυφαινόλες από φρούτα όπως βύσσινο, ρόδι, βατόμουρα, φραγκοστάφυλο, κουρκουμίνη και χυμό παντζαριού. Από πρωτεΐνες και αμινοξέα αναλύθηκαν Αμινοξέα Διακλαδισμένης Αλυσίδας, β-υδροξυ β-μεθυλβουτυρικός (μεταβολίτης της λευκίνης BCAA), κρεατίνη, γλουταμίνη, χυμός καρπούζι (κιτρουλίνη), ταυρίνη, βρομελίνη και άλλες πρωτεάσες, χθυέλαια (ωμέγα-3 λιπαρά οξέα), Βιταμίνη D και καφεΐνη και φυτικά συμπληρώματα όπως τζίντζερ, λυκίσκος, βαλεριάνα, και τζινσενγκ. 

Η ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα, πως από τις ενώσεις που περιλαμβάνονται σε αυτήν την έκθεση, μόνο δύο – τo βύσσινο (tart cherry Montmorency) και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – υποστηρίζονται από σημαντικά ερευνητικά στοιχεία ότι έχουν υψηλή πιθανότητα να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της αποκατάστασης μετά την άσκηση, ενώ άλλα πέντε – BCAA, HMB , μονοϋδρική κρεατίνη, κουρκουμίνη και ρόδι — φαίνεται να έχουν ευεργετικές επιδράσεις, αλλά τα στοιχεία για αυτό είναι σπάνια.

Το βύσσινο tart cherry Montmorency (TC), το οποίο μπορεί να καταναλωθεί ως ρόφημα που παρασκευάζεται από εκχύλισμα σε σκόνη ή υγρό συμπύκνωμα, περιέχει πολυφαινόλες κυρίως από την υποκατηγορία των ανθοκυανινών (φλαβονοειδών). Έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη μυϊκή δύναμη μετά την άσκηση και λειτουργική αποκατάσταση (απόδοση σε άλμα ή εργασία ευκινησίας) σε διάφορους τύπους άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων με βάση την αντίσταση, του επαναλαμβανόμενου σπριντ και της άσκησης αντοχής.

Τα ιχθυέλαια, όπως αυτά από τον σολομό, το σκουμπρί και τον τόνο, είναι άφθονα σε ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (n-3 PUFA), κυρίως εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA).

Πολλές από τις ενώσεις που εξετάστηκαν δείχνουν δυνατότητες σε μη προπονημένους πληθυσμούς, ωστόσο είναι λιγότερο σαφές εάν θα ωφελήσουν καλά εκπαιδευμένους αθλητές για τους οποίους η μυϊκή βλάβη θα είναι λιγότερο σοβαρή. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη νέων προϊόντων, που απευθύνονται σε αθλητές και σε όσους προπονούνται τακτικά, θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν επίδραση σε εκπαιδευμένους πληθυσμούς.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Και άλλος σπάνιος τύπος σαλμονέλας σε Ιταλική ρόκα

Νέα ειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από ρόκα προέλευσης Ιταλίας.

Ετικέτες τροφίμων: Ευρωπαϊκή έκθεση διαπιστώνει απάτη και παραπλάνηση των καταναλωτών

Τα κενά στη νομοθεσία επιτρέπουν τη χρήση ισχυρισμών υγείας ακόμη και σε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή/και αλάτι.

Η ποικιλία πεπονιού που έχει προκαλέσει πάνω από 3.000 τροφικές δηλητηριάσεις

Από τους τέσσερις τύπους πεπονιών που έχουν συνδεθεί με τροφιμογενείς επιδημίες, τα πεπόνια cantaloupes ήταν τα πιο συχνά εμπλεκόμενα (67%) ως όχημα μετάδοσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο