Επικεφαλής σε ομάδα HACCP ένας… άσχετος με την παραγωγή τροφίμων, γίνεται;
Πριν από λίγες μέρες κάναμε μια ανάλυση των συστημάτων HACCP και πώς στη βιομηχανία τροφίμων δουλεύουμε για να ελαχιστοποιήσουμε το ανθρώπινο λάθος.
Αλλά, πάντα θα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος που λέγεται ανθρώπινο λάθος.
Σε όσα βγαίνουν στην επιφάνεια για την τραγωδία στα Τέμπη, είναι εμφανές ότι δεν λειουργούσε η τηλεδιοίκηση των τρένων και όλα είχαν αφεθεί σε ένα σταθμάρχη. Θα περίμενε κανείς λοιπόν, το σύστημα διαχείρισης των τρένων να είχε επικεντρωθεί στην ελαχιστοποίηση λάθους από τον σταθμάρχη. Σωστά;
Τι θα έπρεπε να κάνουμε λοιπόν εκτός από εκτενή εκπαίδευση στους σταθμάρχες; Και το βασανιστικό ερώτημα είναι τούτο: αφού το όλο σύστημα επαφιόταν σε ένα σταθμάρχη, με ποια κριτήρια επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος με αυτό το βιογραφικό;
Είναι σαν να βάζουμε επικεφαλής της ομάδας HACCP στην εταιρεία μας, έναν άνθρωπο που να μην έχει καμιά γνώση από τρόφιμα. Θα το κάνατε;
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet