Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βέλγιο: Μέτρα για τη μείωση κατανάλωσης αλκοόλ

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΒέλγιο: Μέτρα για τη μείωση κατανάλωσης αλκοόλ
spot_img

Περιορισμός των διαφημίσεων – Αυστηρότεροι κανονισμοί – Όταν επιτρέπεται η διαφήμιση, πρέπει να περιέχει ένα προειδοποιητικό μήνυμα υγείας.

To Βέλγιο ενέκρινε το πρώτο «διαομοσπονδιακό σχέδιο αλκοόλ» με 75 μέτρα για την καταπολέμηση της υπερβολικής και επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ στη χώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε.

Το νέο σχέδιο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ (όπως ο καρκίνος, για παράδειγμα), στην καλύτερη ανίχνευση της υπερβολικής κατανάλωσης και στη διευκόλυνση της ταχείας παραπομπής σε κατάλληλη φροντίδα.

Τα μέτρα αυτά βασίζονται σε συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ανωτέρου Συμβουλίου Υγείας. Συνολικά έχουν προγραμματιστεί 75 δράσεις, με επίκεντρο τη διαφήμιση, τη διαθεσιμότητα και την κατάλληλη φροντίδα.

Όσον αφορά τη διαφήμιση, θα υπάρξουν πολύ καλύτεροι και αυστηρότεροι κανονισμοί για τη διαφήμιση αλκοόλ σε ανηλίκους, ώστε να περιοριστεί η έκθεσή τους στο μάρκετινγκ αλκοόλ και να αποτραπεί η προσέλκυσή τους από μηνύματα μάρκετινγκ αλκοόλ: οι αρχές θα θέσουν σε εφαρμογή ένα νομικό πλαίσιο που θα απαγορεύει τη διαφήμιση αλκοόλ στο ραδιόφωνο και τηλεόραση πριν και μετά τα προγράμματα για ανηλίκους.

Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει επίσης να εργαστεί σε κανονισμούς που περιορίζουν τη διαφήμιση στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε περιεχόμενο που απευθύνεται σε ανηλίκους. Στην πράξη, οι διαφημίσεις αλκοολούχων ποτών θα απαγορεύονται από πέντε λεπτά πριν έως πέντε λεπτά μετά από μια εκπομπή που απευθύνεται σε κοινό που αποτελείται κυρίως από ανηλίκους ή κατά την προβολή ταινίας που απευθύνεται κυρίως σε ανηλίκους στις αίθουσες.

Όταν επιτρέπεται η διαφήμιση, κάθε μήνυμα πρέπει να περιέχει προειδοποίηση υγείας, που έχει συνταχθεί από την Ομοσπονδιακή Δημόσια Υπηρεσία (FPS) για τη Δημόσια Υγεία, με βάση επιστημονικά στοιχεία. Δεν θα επιτρέπεται πλέον ούτε η προσφορά δωρεάν αλκοολούχων ποτών στο πλαίσιο διαφημιστικής καμπάνιας ενός μη αλκοολούχου προϊόντος. Το αλκοόλ δεν θα είναι πλέον εύκολα διαθέσιμο σε όλους, καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον πωλήσεις ποτών για παιδιά 16-18 ετών: μόνο μπύρα και κρασί θα πωλούνται σε παιδιά ηλικίας 16 έως 18 ετών. Όλα τα άλλα οινοπνευματώδη ποτά – συμπεριλαμβανομένων των εμπλουτισμένων κρασιών – επιτρέπεται να πωλούνται μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών.

Καθώς το αλκοόλ υπολογίζεται ότι εμπλέκεται στο ένα τέταρτο όλων των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη, το Βέλγιο θα επιβάλει απαγόρευση στην πώληση αλκοόλ στα καταστήματα κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου μεταξύ 22:00 και 07:00. Τα αλκοολούχα ποτά θα απαγορευθούν επίσης από τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι αρχές θα συνεργαστούν επίσης με διάφορους εμπλεκόμενους τομείς (εργασία νέων, βιομηχανία φιλοξενίας, αθλητικός τομέας κ.λπ.) για να προσφέρουν δωρεάν πόσιμο νερό σε μέρη όπου πωλείται αλκοόλ για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να πίνουν αρκετό νερό.

Πηγή: brusselstimes

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο