Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
22.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μεγάλος κίνδυνος λιστερίωσης από καπνιστό σολομό στη Γερμανία

ΑρχικήΝέαΜεγάλος κίνδυνος λιστερίωσης από καπνιστό σολομό στη Γερμανία
spot_img

Πάνω από 300 περιπτώσεις λίστερίωσης στη Γερμανία που οφείλονται σε  καπνιστό και ψιλοκομμένο σολομό.

Παραμένει έντονο πρόβλημα ο κίνδυνος λιστερίωσης από καπνιστό σολομό, σύμφωνα με νέα έρευνα στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στο φως έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου Robert Koch (RKI), ο καπνιστός και ψιλοκομμένος σολομός εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο μόλυνσης από Listeria.

Aναλυτικότερα, το 2021 και το 2022, υπήρξαν 66 περιπτώσεις νοσηλείας από Listeria σε κάποια γερμανική πόλη.  Επιπλέον, τις ίδιες χρονιές συνέχισαν να εντοπίζονται στενά συνδεδεμένα απομονωμένα στελέχη σε προϊόντα καπνιστού ή λιωμένου σολομού για 11 από τα 22 κρούσματα από το 2010. Για ένα από τα δύο νέα κρούσματα, αναφέρθηκαν σχετικά απομονωμένα τρόφιμα στη Δανία.

Μιας και πολλοί ασθενείς δεν αναφέρουν πως έχουν νοσήσει, οι ειδικοί υποθέτουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη Γερμανία είναι σημαντικά υψηλότερος, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Συνολικά, τα δεδομένα της έκθεσης περιλαμβάνουν σχεδόν 300 ασθενείς από το 2010. Το μεγαλύτερο ξέσπασμα αφορά 41 περιπτώσεις. Επιπλέον, το 2021 και το 2022, συνολικά 39 άνδρες και 27 γυναίκες μεγάλης ηλικίας προσβλήθηκαν από Listeria, με διάμεση ηλικία τα 78 έτη, ενώ οι θάνατοι που προέκυψαν ανεβάζουν το σύνολο σε 57 θανάτους από το 2010, με 21 να είναι επιβεβαιωμένες μολύνσεις από το παθογόνο.

Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος της Listeria από καπνιστό ή ψιλοκομμένο σολομό είναι γνωστός εδώ και αρκετό καιρό, τα δεδομένα του 2022 δείχνουν ότι η μόλυνση εξακολουθεί να υπάρχει στις εγκαταστάσεις παραγωγής. Αν και οι ειδικοί του RKI και του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) δεν έχουν ακόμη καταφέρει να βρουν ποιες εταιρείες ευθύνονται, φαίνεται ότι  τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί δεν είναι αρκετά για την προστασία των καταναλωτών.

Τα μέτρα για την ασφάλεια των τροφίμων και τον έλεγχο των λοιμώξεων είναι ολοένα και πιο απαραίτητα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου λιστερίωσης από καπνιστό ή ψιλοκομμένο σολομό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα άτομα που ανήκουν σε κάποια ευπαθή ομάδα, όπως οι έγκυες, πρέπει να τρώνε μόνο ψάρια και θαλασσινά που έχουν μαγειρευτεί καλά και να αποφεύγουν τα καπνιστά προϊόντα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα τρόφιμα με επικίνδυνες ουσίες προσπαθούν να εισαχθούν στην Ελλάδα;

Πέντε ειδοποιήσεις σήμερα στο Ευρωπαϊκό σύστημα ειδοποίησης RASFF, για ακατάλληλα εισαγόμενα τρόφιμα.

Μπιφτέκια: Η καταλληλότερη θερμοκρασία ψησίματος για την εξάλειψη του ιού της γρίπης των πτηνών

Λόγω της μετάδοσης του ιού Η5Ν1 σε αγελάδες, οι αρχές των ΗΠΑ προχώρησαν σε πειραματική μελέτη για το ποιες είναι η ασφαλείς θερμοκρασίες ψησίματος του κιμά για να εξαλειφθεί ο ιός.

Τα τρόφιμα που μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλο μας

Πώς οι καθημερινές διατροφικές επιλογές μπορούν να ευεργετήσουν ή βλάψουν τον εγκέφαλό μας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα