Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι Γερμανοί απέσυραν από την αγορά επικίνδυνη ελληνική αμυγδαλόπαστα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟι Γερμανοί απέσυραν από την αγορά επικίνδυνη ελληνική αμυγδαλόπαστα
spot_img

Ειδοποίηση RASFF με κατηγορία κινδύνου “σοβαρός”.

Η Γερμανία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF, για βιολογική πάστα αμυγδάλου από την Ελλάδα με κατηγορία κινδύνου «σοβαρός».

Οι γερμανικές Αρχές μετά από επίσημο έλεγχο στην αγορά εντόπισαν την παρουσία φιστικιού, ένα από τα πιο σημαντικά αλλεργιογόνα, σε ελληνικό προϊόν αμυγδαλόπαστας χωρίς να αναφέρεται στην ετικέτα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση εντοπίστηκε: “Μη/λανθασμένα επισημασμένο αλλεργιογόνο (φιστίκι) σε βιολογική πάστα αμυγδάλου από την Ελλάδα“. Το προϊόν αποσύρθηκε από τη γερμανική αγορά.

Περίπου 3% έως 10% των ενηλίκων και 8% των παιδιών παγκοσμίως εκτιμάται ότι έχουν τροφική αλλεργία. Οι περιπτώσεις αναφυλαξίας που προκαλούνται από τρόφιμα μερικές φορές οδηγούν σε θανάτους, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαχείρισης των αλλεργιογόνων στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών-καθιστώντας αυτό όχι μόνο ένα επίκαιρο θέμα, αλλά και ένα θέμα που ο τομέας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα.

Οι ετικέτες είναι σαφώς το μέσο ενημέρωσης σχετικά με την παρουσία ή την πιθανή παρουσία ή απουσία αλλεργιογόνων, επομένως πρέπει να είναι σαφείς, συγκεκριμένες, ακριβείς και κατανοητές κάτι που προφανώς δεν συνέβη στην προκειμένη περίπτωση της ελλληνικής αμυγδαλόπαστας.

Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία αναφέρει 14 συστατικά τροφίμων ως αλλεργιογόνα τροφίμων και παρέχει υποχρεωτικές γενικές κατευθυντήριες γραμμές για την επισήμανση των αλλεργιογόνων των συσκευασμένων τροφίμων. Τα αλλεργιογόνα πρέπει να δηλώνονται στη συσκευασία ως μέρος του καταλόγου συστατικών με τρόπο που τα διακρίνει από τα υπόλοιπα συστατικά, όπως μια έντονη στοιχειοθεσία, επισημάνσεις του κειμένου ή τοποθέτηση στο τέλος της λίστας συστατικών πριν από μια δήλωση όπως: “περιέχει”. Επιπλέον, οι ετικέτες προφύλαξης προειδοποιούν για τυχαία παρουσία αλλεργιογόνων (ακούσια μόλυνση από επαφή με άλλα προϊόντα. 

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των αλλεργικών αντιδράσεων προκαλείται από 8 ομάδες προϊόντων τροφίμων

  • δημητριακά που περιέχουν γλουτένη
  • φιστίκια
  • καρύδια
  • γάλα
  • αυγά
  • ψάρι
  • καρκινοειδή
  • και σόγια

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μολυσμένη ρόκα στην Ευρώπη: Ένας νεκρός από σαλμονέλωση και 200 τροφικές δηλητηριάσεις

Ευρωπαϊκή μελέτη ανακοινώνει αύξηση των κρουσμάτων σαλμονέλωσης από την Ιταλική ρόκα και έναν νεκρό ενώ εξακολουθούν να δηλώνονται τροφικές δηλητηριάσεις από τον σπάνιο τύπο σαλμονέλας.

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο