Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αυξάνονται οι χώρες που απαγορεύουν τον όρο “κρέας” σε προϊόντα φυτικής προέλευσης

ΑρχικήΝέαΑυξάνονται οι χώρες που απαγορεύουν τον όρο "κρέας" σε προϊόντα φυτικής προέλευσης
spot_img

Και η Χιλή απαγορεύει τον όρο “κρέας” σε φυτικές πρωτεΐνες για τη διασφάλιση των συμφερόντων της βιομηχανίας κρέατος.

Tης Δέσποινας Χάρου

  • Ποια χώρα έχει την μεγαλύτερη οικονομική εξάρτιση από το χώρο του κρέατος κι όμως ενισχύει τις φυτικές πρωτεΐνες;

Μετά τη Γαλλία που απαγόρευσε τη χρήση όρων όπως «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για την περιγραφή των φυτικών τροφίμων, τον προηγούμενο μήνα και η κυβέρνηση της Χιλής ενέκρινε νομοσχέδιο για τον περιορισμό στη χρήση του όρου “κρέας” όπως και διάφορων όρων που αναφέρονται σε κρέας, σε προϊόντα μη ζωικής προέλευσης, σύμφωνα με το vegconomist. Το νομοσχέδιο προτείνει, λέξεις όπως χάμπουργκερ, chorizo, λουκάνικο ή jerky, για παράδειγμα, να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν με κανένα τρόπο σε προϊόντα που περιέχουν υψηλότερη αναλογία φυτικής ύλης από το κρέας.

Στοχεύει τελικά να μειώσει την πρόσβαση και την κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης για την προστασία της βιομηχανίας κρέατος”

   Τη στιγμή που χώρες κάνουν όλο και περισσότερα βήματα προς την προώθηση του καλλιεργημένου κρέατος, η Χιλή κάνει βήματα πίσω. Μετά τη ναυαρχίδα του καλλιεργημένου κρέατος παγκοσμίως τη Σιγκαπούρη που είναι η πρώτη και μοναδική χώρα παγκοσμίως που διαθέτει έγκριση για πώληση και κατανάλωση καλλιεργημένου κρέατος, ακολούθησαν οι ΗΠΑ που με βήματα γοργά οδεύουν σε αυτή την κατεύθυνση. Πρόσφατα συνεργάστηκαν και με την Κίνα για την παραγωγή καλλιεργημένου κρέατος . Η Ευρώπη επίσης ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, αφού μόλις πριν λίγους μήνες εγκρίθηκε χρηματοδότηση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για την έρευνα σε κρέας εργαστηρίου. Εκτός από την Ιταλία που έγινε επίσημα η πρώτη χώρα που απαγόρευσε την παραγωγή του καλλιεργούμενου κρέατος, με τη Δαμόκλειο σπάθη του προστίμου που μπορεί να φτάσει τα 60.000, πάνω από το κεφάλι των παραβατών.

   Η Χιλή απομακρύνεται από την αγορά αυτή, θέλοντας να διασφαλίσει την εξαιρετικά επικερδή βιομηχανία κρέατος της χώρας. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2021, ήταν η 5η χώρα παγκοσμίως με τα μεγαλύτερα έσοδα από τη βιομηχανία κρέατος. Στην πρώτη 6άδα ήταν ακόμη η Αργεντινή και η Βραζιλία. Ίσως ένας πιθανός φόβος διατάραξης του χώρου του κρέατος, να είναι ένας από τους λόγους που δεν έχουμε δει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τομέα της εναλλακτικής πρωτεΐνης από χώρες της λατινικής Αμερικής. Το αξιοσημείωτο ωστόσο είναι πως παρόλο που οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη οικονομική εξάρτιση από τη βιομηχανία κρέατος τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια, δεν δείχνει να έχει παρόμοιους φόβους.

     Ο Vegetarianos Hoy, ένας διεθνής οργανισμός που εργάζεται στη Λατινική Αμερική για την προώθηση της διατροφής με βάση τα φυτά, κάλεσε τους οργανισμούς και τις επωνυμίες της χώρας που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία με βάση τα φυτά να κάνουν μια δήλωση. Την περασμένη Παρασκευή, επτά οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των ReVeL Foods, Vegusta, VegMonkey, Rikü, Pow! Foods, οι Seitan del Bueno, Carno και Vegetarianos Hoy, υπέγραψαν ένα επίσημο έγγραφο με τίτλο “ΟΧΙ στο νόμο κατά των προϊόντων φυτικής προέλευσης”. Η δήλωση, η οποία επιδιώκει να συγκεντρώσει υπογραφές από το κοινό για να αποτρέψει την έγκριση του νομοσχεδίου, προσφέρει βασικά επιχειρήματα για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού. Υποστηρίζει:

  • Το νομοσχέδιο πρέπει να είναι πιο διαφανές, καθώς στοχεύει τελικά στη μείωση της πρόσβασης και της κατανάλωσης προϊόντων φυτικής προέλευσης για την προστασία της βιομηχανίας κρέατος και των συμφερόντων εκείνων που βρίσκονται πίσω από αυτό.
  • Η πρόταση είναι αντίθετη με την τρέχουσα περιβαλλοντική και κλιματική κρίση. «Είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικό να δυσκολεύουμε τους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε πρωτεϊνικά προϊόντα φυτικής προέλευσης που αποτελούν εναλλακτική, ακριβώς επειδή η βιομηχανία κρέατος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές και συνεισφέροντες στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας της Ηνωμένων Εθνών (FAO)», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
  • «Για να το θέσω σε αριθμούς, το ζωικό κρέας ευθύνεται για το 57% των παγκόσμιων εκπομπών από την παραγωγή τροφίμων, με την κτηνοτροφία να είναι μία από τις δραστηριότητες με τις υψηλότερες εκπομπές μεθανίου σε πλανητικό επίπεδο», συνεχίζει το κείμενο.
  • Το σχέδιο του νομοσχεδίου στερείται επιστημονικής υποστήριξης και επιδιώκει να εμποδίσει την ανάπτυξη μιας αναδυόμενης βιομηχανίας. Εάν εγκριθεί, θα δημιουργήσει ένα εμπόδιο για τους σημερινούς και τους νέους καταναλωτές που επιθυμούν να στραφούν σε μια δίαιτα που είναι πιο υγιεινή, καθώς θα είναι δύσκολο να βρεθούν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στην αγορά.
  • Ο νόμος θα απαγόρευε την πρόσβαση σε πιο υγιεινές εναλλακτικές, ενώ θα προωθούσε την κατανάλωση καρκινογόνων τροφίμων. Μεταξύ άλλων, τα χάμπουργκερ, τα λουκάνικα και το ζαμπόν αντιστοιχούν στο επεξεργασμένο κρέας, το οποίο έχει ταξινομηθεί ως εξαιρετικά καρκινογόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στην ίδια ομάδα με τον καπνό και το πλουτώνιο, υποστηρίζει η δήλωση.

Επιπλέον, οι οργανισμοί τόνισαν προϊόντα που δεν υπόκεινται στη νομοθεσία αλλά θα πληρούσαν τα ίδια κριτήρια: “Γεννιέται το ερώτημα αν αυτοί που πρεσβεύουν αυτή τη δήθεν διαφάνεια θα απαγορεύσουν και την προώθηση των πασχαλινών αυγών επειδή είναι σοκολατένια και δεν είναι από κότες. Είναι αυτό το επόμενο βήμα για τους νομοθέτες μας;”. καταλήγει η δήλωση.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο