Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
8.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα σκουπίδια… θησαυρός!

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤα σκουπίδια... θησαυρός!
spot_img

Ότι βγαίνει από την πόρτα… μπορεί να μπει από το παράθυρο!

Τα νέα σήμερα έρχονται από την λεβεντογέννα Κρήτη, την ιδιαίτερη πατρίδα μου.

Από ότι διαβάζουμε στο ekriti.gr : μία σημαντική εξέλιξη από την οποία αναμένεται να αλλάξει άρδην ο τρόπος λίπανσης των ελαιόδεντρων στην Κρήτη, είναι πλέον γεγονός.

Όπως αποκάλυψε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο γεωπόνος Μανώλης Βιδάλης, οι προσπάθειες αξιοποίησης του κατσίγαρου ώστε εκείνος να χρησιμοποιηθεί για τη λίπανση των ελαιόδεντρων, απέφεραν καρπούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια πειράματος του οποίου προΐσταται σε ελαιουργείο στο Καβούσι, αποδείχθηκε ότι ο κατσίγαρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των ελαιόδεντρων, ως βελτιωτικό προϊόν.

Έχουμε γράψει επανειλημμένα για την αξία του κατσίγαρου. Η αξιοποίηση αυτού του παραπροϊόντος της ελαιουργίας θα πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα για τον ελαιουργικό τομέα της Ελλάδας. Ο κατσίγαρος μπορεί να γίνει λειτουργικό τροφή για τον τομέα των πουλερικών και της ιχθυοκαλλιέργειας (εκτροφή τσιπούρας) όπως έχουμε βρει με σχετικές μας μελέτες, εδώ και εδώ, αντίστοιχα. 

Μια εκτενή ανασκόπηση για τις λειτουργικές ιδιότητες του κατσίγαρου (olive pomace στην αγγλική βιβλιογραφία) μπορείτε να διαβάσετε στο κεφάλαιο 5 του καινούργιου μας βιβλίου.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η δυσάρεστη “έκπληξη” που κρύβουν τα συκωτάκια – Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα φέρνει νέα έρευνα

Σχεδόν τα μισά από τα συκωτάκια από μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί που αναλύθηκαν ήταν μολυσμένα με Campylobacter - Ποιο είδος είναι το πιο μολυσμένο.

Επανάσταση στην αντιμετώπιση των βιοφίλμ σε μονάδες επεξεργασίας – Επιστήμονες εντόπισαν τον “αδυσώπητο” εχθρό τους

Επιστήμονες ανακάλυψαν φυσική ουσία που εμποδίζει τον σχηματισμό βιοφίλμ.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο