Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κατευθείαν προς την (αυτο)καταστροφή…

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΚατευθείαν προς την (αυτο)καταστροφή...
spot_img

“Ήταν μία ωραία καταστροφή…” είπε ο Νίκος Καζαντζάκης.

Σύμφωνα με το cibum: έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την υγεία του πληθυσμού το 2022 αποδεικνύει πως μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας. Πιο συγκεκριμένα: στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω:

  •  1,1% είναι ελλιποβαρείς,
  •  44,1% είναι φυσιολογικού βάρους,
  • 42,7% είναι υπέρβαροι και
  • 12,2% είναι παχύσαρκοι
  • 1 στους 2 άνδρες (50,3%) είναι υπέρβαρος, ενώ η αναλογία υπέρβαρων γυναικών είναι περισσότερες από 3 στις 10 (35,6%)

Θα το έλεγε και κανείς απίστευτο: στην χώρα που γεννήθηκε η μεσογειακή διατροφή, πάνω από το 50% του πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αυτό δεν είναι μόνο αισθητικό ή ψυχολογικό πρόβλημα. Είναι μια ωρολoγιακή βόμβα για την υγεία μας! Το να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος, αυξάνει κατακόρυφα το ρίσκο να νοσήσει σοβαρά από μια χρόνια πάθηση (π.χ. καρδιαγγειακά, διαβήτη τύπου 2, καρκίνο, μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση).

Τι φταίει όμως και βαδίζουμε κατευθείαν στην καταστροφή;

Για μας, δυο πράγματα φταίνε:

  1. Βαριόμαστε να μαγειρέψουμε ένα κανονικό γεύμα – τρώμε άτσαλα, πρόχειρα και χωρίς ωράριο
  2. Τα junk τρόφιμα είναι φτηνά – εδώ θα πρέπει να κοιταχθεί στον καθρέφτη και η βιομηχανία τροφίμων…

Η πολιτεία θα πρέπει να εισάγει άμεσα το μάθημα της επιστήμης των τροφίμων και της διατροφής από το… δημοτικό και να είναι υποχρεωτικό μάθημα σε όλα τα χρόνια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ας κόψουμε τις ώρες των θρησκευτικών για να βρούμε χρόνο να διδάσκουμε για την διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία μας.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο