Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
36.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κατευθείαν προς την (αυτο)καταστροφή…

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΚατευθείαν προς την (αυτο)καταστροφή...
spot_img

“Ήταν μία ωραία καταστροφή…” είπε ο Νίκος Καζαντζάκης.

Σύμφωνα με το cibum: έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την υγεία του πληθυσμού το 2022 αποδεικνύει πως μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας. Πιο συγκεκριμένα: στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω:

  •  1,1% είναι ελλιποβαρείς,
  •  44,1% είναι φυσιολογικού βάρους,
  • 42,7% είναι υπέρβαροι και
  • 12,2% είναι παχύσαρκοι
  • 1 στους 2 άνδρες (50,3%) είναι υπέρβαρος, ενώ η αναλογία υπέρβαρων γυναικών είναι περισσότερες από 3 στις 10 (35,6%)

Θα το έλεγε και κανείς απίστευτο: στην χώρα που γεννήθηκε η μεσογειακή διατροφή, πάνω από το 50% του πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αυτό δεν είναι μόνο αισθητικό ή ψυχολογικό πρόβλημα. Είναι μια ωρολoγιακή βόμβα για την υγεία μας! Το να είναι κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος, αυξάνει κατακόρυφα το ρίσκο να νοσήσει σοβαρά από μια χρόνια πάθηση (π.χ. καρδιαγγειακά, διαβήτη τύπου 2, καρκίνο, μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση).

Τι φταίει όμως και βαδίζουμε κατευθείαν στην καταστροφή;

Για μας, δυο πράγματα φταίνε:

  1. Βαριόμαστε να μαγειρέψουμε ένα κανονικό γεύμα – τρώμε άτσαλα, πρόχειρα και χωρίς ωράριο
  2. Τα junk τρόφιμα είναι φτηνά – εδώ θα πρέπει να κοιταχθεί στον καθρέφτη και η βιομηχανία τροφίμων…

Η πολιτεία θα πρέπει να εισάγει άμεσα το μάθημα της επιστήμης των τροφίμων και της διατροφής από το… δημοτικό και να είναι υποχρεωτικό μάθημα σε όλα τα χρόνια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ας κόψουμε τις ώρες των θρησκευτικών για να βρούμε χρόνο να διδάσκουμε για την διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία μας.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τέρμα στο “κρυφτούλι” – Επετράπη η πώληση αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στη λιανική

Αντικατάσταση του άρθρου 35 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ σχετικά με τους όρους διάθεσης αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στο λιανικό εμπόριο.

ΥΠΕΝ: Από τον Οκτώβρη ξεκινούν οι έλεγχοι στην αγορά για τα μη αποσπώμενα καπάκια στους περιέκτες ποτών

Νέα διευκρινιστική εγκύκλιος για τον έλεγχο της συμμόρφωσης για τα μη αποσπώμενα καπάκια.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα