Ερευνητές του Harvard εξέτασαν εάν η πρόσληψη ελαιολάδου συσχετίστηκε με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε γυναίκες στις ΗΠΑ.
Η κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά δεν είναι σαφές εάν το ελαιόλαδο είναι ωφέλιμο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού σε πληθυσμούς εκτός των περιοχών της Μεσογείου, συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, όπου η μέση κατανάλωση ελαιολάδου είναι χαμηλή σε σύγκριση με τους πληθυσμούς της Μεσογείου.
Επιστημονική μελέτη ερευνητών του Harvard που δημοσιεύτηκε στο nature, εξέτασε εάν η πρόσληψη ελαιολάδου συσχετίστηκε με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε δύο πιθανές κοόρτες γυναικών στις ΗΠΑ. Αξιολογήθηκαν στοιχεία διατροφής σε 71.330 (Nurses’ Health Study, 1990–2016) και 93.295 γυναίκες (Nurses’ Health Study II, 1991–2017) που αρχικά δεν είχαν καρκίνο του μαστού.
Κατά τη διάρκεια των ετών της μελέτης 9.638 γυναίκες ανέπτυξαν διηθητικό καρκίνο του μαστού. Τα συμπεράσματα της μελέτης έδειξαν ότι η υψηλή κατανάλωση ελαιόλαδου δεν βρέθηκε να συσχετίζεται με την εμφάνιση κάποιου είδους καρκίνου του μαστού. Απαιτούνται όμως και άλλες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και να διερευνηθεί περαιτέρω εάν διαφορετικές ποικιλίες ελαιολάδου (π.χ. παρθένο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο) μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.