Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ροδόπη: Μαθητές γυμνασίου παρασκεύασαν τη δική τους μπύρα!

ΑρχικήΝέαΡοδόπη: Μαθητές γυμνασίου παρασκεύασαν τη δική τους μπύρα!
spot_img

Η μπύρα «SA Ψ» ανοίχτηκε και έγινε γευσιγνωσία της, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου.

Μία «αφροζύμωτη» ξανθιά μπύρα, τύπου pilsner, με καβουρντισμένη βύνη και απολαυστική πικράδα από ποικιλίες λυκίσκου, με αλκοόλ 5%, κατάφεραν να παρασκευάσουν μαθητές της Β’ τάξης του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους. Το επιτυχημένο εγχείρημα ξεκίνησε μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Γνωριμία με τη δομή, την οργάνωση και τη λειτουργία μίας επιχείρησης», το οποίο παρακολούθησαν οι μαθητές στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας μετά την παρακίνηση της καθηγήτριάς τους, πολιτικού μηχανικού Κωνσταντίνας Βογιατζή και τη συνδρομή της καθηγήτριας βιολογίας τού σχολείου Μακρίνας Καραγλάνη.

   «Πιστεύω στις βιωματικές δράσεις στη διδασκαλία και το μεγάλο όφελος που παρέχουν στους μαθητές. Όταν το πρότεινα στα παιδιά, αυτά έδειξαν έναν ιδιαίτερο ενθουσιασμό και έτσι ξεκινήσαμε αμέσως την προεργασία. Καταρχάς επισκεφθήκαμε τη μεγάλη ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης που βρίσκεται στην περιοχή μας και το “ταξίδι” της παρασκευής μπύρας ξεκίνησε» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Τεχνολογίας Κωνσταντίνα Βογιατζή.

   Το καινοτόμο αυτό εγχείρημα, πρωτοπόρο στις σχολικές αίθουσες, ξεκίνησε τον Απρίλιο, στην αίθουσα του εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του γυμνασίου. Τα παιδιά και οι επιβλέποντες καθηγητές τους, αγόρασαν- στην αρχή με την οικονομική συνδρομή της κ. Βογιατζή και μετά με τη συνδρομή της σχολικής επιτροπής, όλο εκείνο τον εξοπλισμό και τα υλικά, με τα οποία θα μπορούσαν να παρασκευάσουν, εμφιαλώσουν, αλλά και να ταυτοποιήσουν με ετικέτα το προϊόν τους, κάνοντάς το ζηλευτό ακόμα και στους κατοίκους του Pilsen (Plzen) της Βοημίας.

   Η μπύρα «SA Ψ beer (Σαψί)», όπως την ονόμασαν οι μαθητές, δανείστηκε το όνομά της από την ομώνυμη περιοχή τους που ονομαζόταν και Σιαπτσί ή (Σαψί), γιατί στην περιφέρειά της υπήρχε μεταλλείο πετρωμάτων, που περιείχε «στύψη», θειικό νάτριο του αργιλίου, που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι στην βυρσοδεψία.

   Οι 30 μαθητές που συμμετείχαν στο πρότζεκτ κατάφεραν τον Μάιο, με απόλυτο σεβασμό στην κατηγορία της μπύρας που επέλεξαν, την παράδοση και τις συμβουλές της ζυθοποιίας της περιοχής, να ολοκληρώσουν με επιτυχία την παραγωγή της μπύρας τους και να την εμφιαλώσουν σε 40 μπουκάλια.

   «Συνολικά παρασκευάσαμε είκοσι λίτρα μπύρας. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την πρακτική εφαρμογή όσων έμαθαν οι μαθητές/τριες και την παραγωγή-εμφιάλωση της Σαψί μπύρας, στον χώρο του σχολείου. Επιπροσθέτως έγινε αφόρμηση για τις καταστροφικές συνέπειες του αλκοόλ στην υγεία και την καθημερινότητα. Η παραγωγή της μπύρας ξεκίνησε αρχές Μαΐου και η εμφιάλωση επιτελέστηκε στις 22 Μαΐου. Η μπύρα αποθηκεύτηκε σε κατάλληλο μέρος με τις ενδεδειγμένες συνθήκες προκειμένου να ολοκληρωθεί η ζύμωση», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Βογιατζή.

   Η μπύρα «SA Ψ» ανοίχτηκε και έγινε γευσιγνωσία της τη Δευτέρα 19/6, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου, παρουσία των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, του συλλόγου διδασκόντων, της συμβόλου παιδαγωγικής ευθύνης Βάγιας Σερέτη, του δημάρχου Μαρώνειας-Σαπών Ντίνου Χαριτόπουλου και μέλη της σχολικής επιτροπής.

   Στην εκδήλωση, οι μαθητές και καθηγητές δέχθηκαν τα εύσημα από τους παρευρισκόμενους, ενώ έβαλαν ως στόχο τη νέα χρονιά να παρασκευάσουν επιπλέον μπουκάλια μπύρας, προκειμένου να τα πουλήσουν και να καταφέρουν να συγκεντρώσουν και έσοδα από την παραγωγή τους. «Αν θα τα καταφέρουμε του χρόνου θα μπούμε και στην πώληση του προϊόντος, προκειμένου με τα έσοδα που θα προκύψουν να στηρίξουμε τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου στην τριήμερη εκδρομή τους» καταλήγει η κ. Βογιατζή.

   Να σημειωθεί πως το Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών, ένα από τα παλαιότερα γυμνάσια του νομού, λειτουργεί από το 1996 ως «διαπολιτισμικό» και ετησίως υποδέχεται στις σχολικές του αίθουσες 330 μαθητές/-τριες. Κάθε χρόνο διακρίνεται για τις σχολικές του δράσεις, ενώ αποδεικνύει έμπρακτα και περίτρανα, πως μέσα από την πολυπολιτισμικότητα που το χαρακτηρίζει, καλλιεργείται ο σεβασμός, η θέληση και η επίτευξη των κοινών στόχων και προόδου των μαθητών. Στο έργο του σχολείου αμέριστοι συμπαραστάτες είναι ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, η τοπική κοινωνία και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα