Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ παγωτού και gelato;

ΑρχικήΟικιακάΓαστρονομίαΠοια είναι η διαφορά μεταξύ παγωτού και gelato;
spot_img

Διαφορές σε συστατικά, τρόπο παρασκευής ακόμα και στο σερβίρισμα.

   Παγωτό και Gelato. Έχετε σίγουρα ακούσει τους δυο ορισμούς ωστόσο οι περισσότεροι αγνοούν αν πραγματικά υπάρχουν διάφορες μεταξύ των δύο γλυκισμάτων. Ουσιαστικά το Gelato είναι η ιταλική λέξη για το παγωτό, που όμως διαθέτει κάποιες διάφορες και ως προς τα υλικά αλλά και ως προς το σερβίρισμα.

  Ίσως η βασικότερη διαφορά των δυο είναι η περιεκτικότητα σε λιπαρά. Κατά βάση το παγωτό παρασκευάζεται από γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και κρόκους αβγών. Το gelato από την άλλη παρασκευάζεται από πολύ λιγότερη κρέμα γάλακτος και πολύ σπάνια από κρόκους αυγού (εξαιρείται το parfait). Αυτό κατ’ επέκταση έχει ως αποτέλεσμα πολύ λιγότερο λίπος

Σύμφωνα με τους κανόνες του FDA, το παγωτό δεν μπορεί να περιέχει λιγότερο από 10% λίπος γάλακτος (αν και μπορεί να φτάσει έως και 25%), ενώ το gelato παραμένει σταθερά στο εύρος μεταξυ 4% και 9%.

   Η μέθοδος παρασκευής διαφέρει επίσης, έχοντας ως αποτέλεσμα διαφορετική πυκνότητα μεταξύ παγωτού και gelato. Το παγωτό αναδεύεται με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό, με αποτέλεσμα να μπαίνει περισσότερος αέρας στο μείγμα, το οποίο λόγω του περισσότερου λίπους που διαθέτει, απορροφά περισσότερο αέρα. Το gelato, από την άλλη, αναδεύεται με πιο αργό ρυθμό και απορροφά πολύ λιγότερο αέρα, δημιουργώντας έτσι ένα πολύ πιο πυκνό επιδόρπιο.

   Η διαφορετική πυκνότητα σε συνδυασμό με τη διαφορετική θερμοκρασία αποθήκευσης, προϋποθέτει και διαφορετικό σερβίρισμα. Το παγωτό συνήθως παρασκευάζεται και φυλάσσεται σε βαθειά κατάψυξη θερμοκρασίας -18°C. Το gelato είθισται να προορίζεται από την παραγωγή στην κατανάλωση και να φυλάσσεται σε θερμοκρασία βιτρίνας που κυμαίνεται συνήθως από -5,5 έως -12 °C. Έτσι το παγωτό σερβίρεται κυρίως με scoop σε ομοιόμορφες μπάλες ενώ το gelato με σπάτουλα.

https://www.mentalfloss.com/article/586653/what-is-difference-between-ice-cream-and-gelato

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο