Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Αξιολόγηση ασφάλειας καταναλωτών για τα ανακυκλωμένα μπουκάλια της Coca Cola

ΑρχικήΝέαEFSA: Αξιολόγηση ασφάλειας καταναλωτών για τα ανακυκλωμένα μπουκάλια της Coca Cola
spot_img

Η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων για τη διαδικασία ανακύκλωσης NGR των δοχείων ΡΕΤ της Coca-Cola HBC.

Η επιτροπή της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) για τα υλικά, τα ένζυμα και τα βοηθήματα επεξεργασίας που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (CEP) αξιολόγησε την ασφάλεια της διαδικασίας ανακύκλωσης της Coca-Cola HBC (αριθμός μητρώου ΕΕ RECYC285), η οποία χρησιμοποιεί την τεχνολογία NGR. Την αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση ανακυκλωμένων πλαστικών υλικών και αντικειμένων σε επαφή με τρόφιμα (που προέρχονται από την πιθανή μετανάστευση χημικών ουσιών στα τρόφιμα σε ποσότητες που θα έθεταν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία) της Coca-Cola HBC ζήτησε η αρμόδια αρχή της Αυστρίας.

Η διαδικασία περιλαμβάνει πλυμένες και στεγνές νιφάδες πολυ(τερεφθαλικού αιθυλενίου) (PET) που προέρχονται κυρίως από συλλεγμένα δοχεία PET μετά την κατανάλωση, με όχι περισσότερο από 5% PET από εφαρμογές που δεν προορίζονται για κατανάλωση τροφίμων. Οι νιφάδες ξηραίνονται, τήκονται και απολυμαίνονται κατά τη διάρκεια ενός σταδίου πολυσυμπύκνωσης σε κατάσταση τήξης. Στη συνέχεια, το υλικό κοκκοποιείται.

Η Ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πολυσυμπύκνωση σε κατάσταση τήξης είναι κρίσιμη για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας απολύμανσης της διαδικασίας. Οι παράμετροι λειτουργίας για τον έλεγχο της απόδοσης του κρίσιμου βήματος είναι η πίεση, η θερμοκρασία, ο χρόνος παραμονής (ανάλογα με τη μάζα και την απόδοση του τήγματος) και τα χαρακτηριστικά του αντιδραστήρα. Αποδείχθηκε ότι αυτή η διαδικασία ανακύκλωσης είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι το επίπεδο μετανάστευσης πιθανών άγνωστων ρύπων στα τρόφιμα είναι χαμηλότερο από τη συντηρητικά μοντελοποιημένη μετανάστευση 0,1 μg/kg τροφίμων

Ως εκ τούτου, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια όταν χρησιμοποιείται σε ποσοστό έως και 100% για την κατασκευή υλικών και αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με όλους τους τύπους τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του πόσιμου νερού, για μακροχρόνια αποθήκευση σε θερμοκρασία δωματίου, με ή χωρίς θερμό γέμισμα. 

Τα τελικά προϊόντα από αυτό το ανακυκλωμένο PET δεν προορίζονται για χρήση σε φούρνους μικροκυμάτων και σε συμβατικούς φούρνους και τέτοιες χρήσεις δεν καλύπτονται από αυτήν την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων. 

Συστάσεις

Η επιτροπή συνέστησε περιοδική επαλήθευση ότι το εισερχόμενο υλικό που πρόκειται να ανακυκλωθεί προέρχεται από υλικά και αντικείμενα που έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και ότι η αναλογία PET από εφαρμογές που δεν προέρχονται από τρόφιμα δεν υπερβαίνει το 5%. Αυτό τηρεί την ορθή πρακτική παραγωγής και τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 282/2008, άρθρο. 4β. Τα κρίσιμα βήματα στην ανακύκλωση θα πρέπει να παρακολουθούνται και να τηρούνται υπό έλεγχο. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμη τεκμηρίωση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζεται ότι τα κρίσιμα βήματα λειτουργούν υπό κατάλληλες συνθήκες τουλάχιστον εξίσου σοβαρές με αυτές της δοκιμής πρόκλησης που χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας απολύμανσης της διαδικασίας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο