Τρίτη, 15 Απριλίου, 2025
14.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Oι δημοσιογράφοι αμφισβητούν την νέα Ευρωπαϊκή οδηγία Anti-SLAPP

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμOι δημοσιογράφοι αμφισβητούν την νέα Ευρωπαϊκή οδηγία Anti-SLAPP
spot_img

Μήπως υπάρχει τελικά κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας;

Για τα SLAPP έχω γράψει πρόσφατα εδώ.

- Advertisement -

Επειδή είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, το παρακολουθώ.

Πρόσφατα, διάβασα ότι «καρφιά» για το κείμενο που ενέκρινε το Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με τη λεγόμενη οδηγία Anti-SLAPP αφήνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Όπως σημειώνουν, αυτό που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2022, έχει σκοπό να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο πρόβλημα των στρατηγικών αγωγών που στοχεύουν δημοσιογράφους, ακτιβιστές και άλλους δημόσιους φύλακες σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο θεωρούν ότι το κείμενο, το οποίο έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, υπολείπεται κατά πολύ του αρχικού στόχου της νομοθεσίας δηλαδή την προστασία των δημοσιογράφων και του δικαιώματος στην ενημέρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φαίνεται ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν θέλει να τα βάλει με τα μεγάλα συμφέροντα!

Και αυτό φαίνεται από το εξής: η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων αναφέρει ότι «το Συμβούλιο αποτυγχάνει να υποσχεθεί ένα αποτελεσματικό και επαρκές πλαίσιο για τον τερματισμό της αύξησης των SLAPP:

  • σκοπεύει να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας σε αμιγείς «διασυνοριακές» περιπτώσεις, π.χ. περιπτώσεις όπου η δίωξη διεξάγεται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ
  • αποκλείει από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας αστικές αξιώσεις που ασκούνται σε ποινική διαδικασία
  • αποδυναμώνει σημαντικά τον μηχανισμό πρόωρης απόλυσης προτείνοντας έναν περιοριστικό ορισμό των «προδήλως αβάσιμων υποθέσεων» και αποκλείοντας τη δυνατότητα προσφυγής κατά αποφάσεων που αρνούνται την πρόωρη απόλυση.

Μήπως υπάρχει τελικά κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, όπως αναρωτιόταν ο Σαίξπηρ;

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λιναρόσπορος: Απαγορευτικός για τα παιδιά λένε επιστήμονες

Γιατί ο λιναρόσπορος που είναι τόσο ωφέλιμος, δεν πρέπει να καταναλώνεται από μωρά και μικρά παιδιά, ούτε ως πασπάλισμα σε άλλα τρόφιμα

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα