Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025
15.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βραδινό γεύμα: Ο δρόμος προς την παχυσαρκία

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΒραδινό γεύμα: Ο δρόμος προς την παχυσαρκία
spot_img

Η καθυστερημένη κατανάλωση γεύματος ή σνακ αυξάνει την πείνα, μειώνει τις καύσεις και τροποποιεί τις μεταβολικές οδούς σύμφωνα με μελέτη.

  • Η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ αυξάνει την πείνα κατά την αφύπνιση και μειώνει τη λεπτίνη ορού 24 ωρών
  • Η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού μειώνει την ενεργειακή δαπάνη και τη θερμοκρασία του σώματος
  • Μεταβάλλει την έκφραση των γονιδίων του λιπώδους ιστού ευνοώντας την αυξημένη αποθήκευση λιπιδίων
  • Σε συνδυασμό, αυτές οι αλλαγές μετά την καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας στους ανθρώπους

Τα γεύματα αργά το βράδυ έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Δεν είναι σαφές εάν αυτό προκαλείται από αλλαγές στην πείνα και την όρεξη, την ενεργειακή δαπάνη ή και τα δύο, και εάν εμπλέκονται μοριακές οδοί στους λιπώδεις ιστούς. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο cell metabolism οι ερευνητές πραγματοποίησαν τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διασταυρούμενη δοκιμή για να προσδιορίσουν τις επιπτώσεις της καθυστερημένης σε σχέση με την πρόωρη κατανάλωση φαγητού, ενώ έκαναν ταυτόχρονα αυστηρό έλεγχο στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, τη σωματική δραστηριότητα, τον ύπνο και την έκθεση στο φως. 

- Advertisement -

Η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού αύξησε την πείνα (p < 0,0001) και άλλαξε τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, αυξάνοντας τον χρόνο εγρήγορσης και την αναλογία γκρελίνης:λεπτίνης 24 ωρών (p < 0,0001 και p = 0,006, αντίστοιχα). 

Επιπλέον, η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού μείωσε την ενεργειακή δαπάνη κατά την αφύπνιση (p = 0,002) και τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος 24 ωρών (p = 0,019). Οι αναλύσεις έκφρασης του γονιδίου του λιπώδους ιστού έδειξαν ότι η καθυστερημένη κατανάλωση τροφής άλλαξε τις οδούς που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των λιπιδίων.

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν συγκλίνοντες μηχανισμούς με τους οποίους η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο και αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα οικιακά πλαστικά σκεύη που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καρδιά – Τι δείχνει νέα μελέτη και πως να τα αναγνωρίσετε

 Έρευνα συνδέει χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά με θανάτους από καρδιακές παθήσεις

Απάτη στον τόνο: Προσθέτουν χρώμα για να μοιάζει με φρέσκο – Νέους κανόνες εισάγει η ΕΕ

Η ΕΕ παραδέχεται "Απάτη Τροφίμων" στον τόνο και θεσπίζει νέους κανόνες

Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – Νέα παγκόσμια μελέτη

Παγκόσμια μελέτη συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πρόωρους θανάτους που μπορούν να προληφθούν
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα