Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
10.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως θα καταλάβετε ότι πάθατε τροφική δηλητηρίαση – Τα “ύπουλα” συμπτώματα

ΑρχικήΟικιακάΚαταναλωτήςΠως θα καταλάβετε ότι πάθατε τροφική δηλητηρίαση - Τα "ύπουλα" συμπτώματα
spot_img

Πότε χρειάζεται να επισκεφθείτε γιατρό.

   Αφού βρισκόμαστε πλέον και επίσημα στην καρδιά του καλοκαιριού (πιο πολύ δεν γίνεται), καλό είναι να επισημάνουμε κάποια σημεία που θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί ώστε να εντοπίσουμε εγκαίρως τροφικές δηλητηριάσεις. Τα μικρόβια είναι γνωστό πως ευδοκιμούν σε ζεστό περιβάλλον, έτσι κανόνες όπως η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στη κατάλληλη θερμοκρασία αλλά και το πλύσιμο των χεριών, είναι πιο επιτακτικοί τους θερινούς μήνες.

  Όπως έχουμε προαναφέρει, οι δυο σημαντικότεροι προάγγελοι του καλοκαιριού, το καρπούζι και το παγωτό, εγκυμονούν και αυτοί τον κίνδυνο δηλητηριάσεων αν δεν προσέξουμε βασικές λεπτομέρειες. Εκτός από αυτά όμως, η μόλυνση μπορεί να καραδοκεί σε διαφορά σημεία, από τα φυλλώδη λαχανικά και τα φρούτα έως και τις επιφάνειες, με τη μορφή παθογόνων όπως το Cyclospora και η ηπατίτιδα Α.

   Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα που χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης, έτσι ώστε αν κάποιος αρρωστήσει, να επικοινωνήσει με τον γιατρό του προτού τα πράγματα γίνουν σοβαρά.

   Ορισμένα συμπτώματα, σύμφωνα με το NDTV, περιλαμβάνουν ναυτία και έμετο, διάρροια, κράμπες στο στομάχι, πυρετό, κόπωση, αφυδάτωση, ζάλη και λιποθυμία, μυϊκούς πόνους και πονοκεφάλους. Αυτά είναι τα κοινά συμπτώματα μιας παραδοσιακής περίπτωσης τροφικής δηλητηρίασης και μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Λιγότερο εμφανή σημάδια τροφικής δηλητηρίασης είναι νευρολογική δυσφορία, ξαφνική εμφάνιση μουδιάσματος, δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκή παράλυση ή προβλήματα όρασης κ.λπ. Αυτά μπορεί να προκληθούν από την κατάποση σιγκουατοξίνης από τα ψάρια ή Clostridium botulinum, την αιτία της αλλαντίασης, από αλλοιωμένα τρόφιμα. Σύμφωνα με το FoodPoisoningNews, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος στον αυχένα ή το τσίμπημα στον ώμο, μαζί με πυρετό, μπορεί να υποδηλώνουν εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, που προκαλείται από το βακτήριο Listeria. Σε άλλες περιπτώσεις, αέρια, φούσκωμα και επαναλαμβανόμενη διάρροια, που διαρκεί για ένα μήνα ή περισσότερο, μπορεί να προκληθούν από την κατάποση ενός παρασίτου όπως το Cyclospora.

    Όλες αυτές οι πηγές τροφικής δηλητηρίασης είναι επώδυνες και άβολες, αλλά μερικές φορές (αν και είναι σπάνιο) μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, κυρίως σε ευπαθείς ομάδες όπως βρέφη και ηλικιωμένους. Σύμφωνα με έναν δικηγόρο στις ΗΠΑΣ που αναλαμβάνει υποθέσεις τροφικών δηλητηριάσεων, «η ειρωνεία είναι ότι η τροφική δηλητηρίαση που προκαλεί τις λιγότερο «προφανείς» παρενέργειες είναι συχνά η πιο επικίνδυνη. Η λιστέρια και η αλλαντίαση, για παράδειγμα, προκαλούν περισσότερους θανάτους και ωστόσο οι άνθρωποι συχνά δεν γνωρίζουν ότι έχουν πάθει τροφική δηλητηρίαση».

   Ο νοροϊός είναι μια ιογενής μορφή τροφικής δηλητηρίασης που προκαλεί την πλειονότητα των γαστρεντερικών ενοχλήσεων στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Εκατομμύρια άνθρωποι αναπτύσσουν νοροϊική ασθένεια κάθε χρόνο αφού αγγίξουν μια μολυσμένη επιφάνεια, τρώνε τροφή που έχει μολυνθεί από τον ιό και αρρωσταίνουν για 24 έως 72 ώρες. Ο νοροϊός είναι τόσο κοινός που οι περισσότεροι γιατροί θα διαγνώσουν ένα άτομο με «ιογενή γαστρεντερίτιδα» εάν παρουσιάσει παραδοσιακά συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης και θα του πουν να επιστρέψει μόνο εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν σε μερικές ημέρες. «Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν μετά από μερικές ημέρες», λέει ο Tony Coveny, «τότε ένα άτομο είναι πιθανό να υποφέρει από βακτηριακή γαστρεντερίτιδα και θα πρέπει να γίνει καλλιέργεια κοπράνων».

   Όπως συμβαίνει συνήθως με όλες τις δηλητηριάσεις, μόλις κάνουν τον κύκλο τους, περνάνε μόνες τους. Ωστόσο αξίζει να μπορούμε να διακρίνουμε το σημείο εκείνο που χρειάζεται να επέμβει ειδικός. Ορισμένα από τα συμπτώματα αυτά που υποδηλώνουν την ανάγκη ιατρικής γνωμάτευσης, σύμφωνα με το CDC, είναι αιματηρή διάρροια, διάρροια που διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες, υψηλός πυρετός (πάνω από 39), εμετός σε σημείο που συνδυάζεται με διάρροια και σημάδια αφυδάτωσης (ζάλη, ξηρός λαιμός και στόμα, μη τακτική ούρηση). Περιλαμβάνονται επίσης νευρολογικά σημεία, πόνος στους ώμους ή στον αυχένα, μούδιασμα ή παράλυση.

https://www.foodpoisoningnews.com/a-beginners-guide-to-spotting-food-poisoning-the-summer-months-are-peak-time-for-food-borne-illness/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο