Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η σημασία της ανάλυσης λυμάτων στην ανίχνευση και παρακολούθηση τροφιμογενών παθογόνων

ΑρχικήΕπιστήμηΗ σημασία της ανάλυσης λυμάτων στην ανίχνευση και παρακολούθηση τροφιμογενών παθογόνων
spot_img

Πώς τα λύματα και η διαχείρισή τους συμβάλλουν στην ασφάλεια τροφίμων σύμφωνα με συμπεράσματα στο ετήσιο συμπόσιο IAFP.

Ζωτικής σημασίας τα λύματα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ανίχνευσης που δημιουργούνται από ιούς και παράσιτα που μεταδίδονται από την τροφή.

Αυτό είναι ένα βασικό συμπέρασμα του συμποσίου της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία των Τροφίμων (IAFP), που πραγματοποιήθηκε από τις 16-19 Ιουλίου στο Τορόντο του Καναδά.

 Σε μια παρουσίαση, η Kali Kniel, Ph.D., από το Τμήμα Επιστημών Ζώων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ, είπε πως η ανάλυση των λυμάτων έχει ιστορικά διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παρακολούθηση και τον εντοπισμό διαφόρων παθογόνων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Food Safety News, που παραδίδει το περιεχόμενο της ομιλίας της,  στη δεκαετία του 1940, χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι κυτταροκαλλιέργειας για την παρακολούθηση ιικών παθογόνων όπως η πολιομυελίτιδα στα λύματα, ενώ 40 χρόνια μετά (δεκαετία ’80) οι ανιχνευτές DNA προσαρμόστηκαν για την ανίχνευση του ιού της ηπατίτιδας Α (HAV).

Επιπλέον, η ενσωμάτωση της ανίχνευσης PCR στην επιτήρηση των λυμάτων στη δεκαετία του 1990 ενίσχυσε περαιτέρω τις δυνατότητες ανίχνευσης και τελικά φτάνοντας στο 2013, η παρακολούθηση των λυμάτων οδήγησε σε έγκαιρες προειδοποιήσεις για κρούσματα HAV και νοροϊού στη Σουηδία, αποτρέποντας μια πιθανή εστία παραλυτικής πολιομυελίτιδας στο Ισραήλ.

Ένας άλλος σημαντικός τομέας απαραίτητος για τον εντοπισμό ιών, όπως στην περίπτωση του SARS-CoV-2 σε τοπικό επίπεδο, είναι η επιδημιολογία με βάση τα λύματα (WBE), η οποία προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για την πληθυσμιακή μετάδοση ενός ιού στην επιστημονική κοινότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανάλυση λυμάτων στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας KTH στη Στοκχόλμη, στην οποία εντοπίστηκε ο αδενοϊός 41, ο οποίος προκαλεί γαστρεντερίτιδα στα παιδιά και θεωρείται βασική αιτία και της φλεγμονής του ήπατος.

Η Kniel τόνισε, επίσης, την ανάγκη για τυποποιημένη αναφορά και χρήση δεικτών και βιοδεικτών για τη βαθμονόμηση των συγκεντρώσεων που λαμβάνονται από την παρακολούθηση των λυμάτων για επιδημιολογικά μοντέλαμ αναφέρει το Food Safety News.

Στο κομμάτι της ψηφιακής PCR, που συζητήθηκε ως μια από τις μεθόδους ανίχνευσης, ένα πλεονέκτημα είναι ότι επιτρέπεται ο ποσοτικός προσδιορισμός των γονιδιωματικών στόχων, με χαμηλότερο όριο ανίχνευσης και χωρίς να απαιτούνται τυπικές καμπύλες ή τιμές CT, αλλά έχοντας αρκετά υψηλότερο κόστος  

Για να καταδειχθεί η αποτελεσματικότητα της ανάλυσης των λυμάτων, παρουσιάστηκε μια μελέτη περίπτωσης που συγκρίνει δείκτες εισροής νερού σε μια πόλη και το νερό ενός νοσοκομείου. Τα αποτελέσματα έδειξαν διαφορετικές συγκεντρώσεις δεικτών στην πόλη, λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως της βροχής, ενώ στο νοσοκομείο ανιχνεύτηκαν πολλά παθογόνα.

Ως εκ τούτου, για χάρη της πρόληψης, είναι σημαντικό να κατανοηθούν οι διαδικασίες που συμπεριλαμβάνονται στην επεξεργασία των λυμάτων και την απόρριψη χρησιμοποιημένου νερού στο περιβάλλον.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο