Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
28 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κοζάνη: Σε δύσκολες συνθήκες λόγω ζέστης η συγκομιδή των σιτηρών

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΚοζάνη: Σε δύσκολες συνθήκες λόγω ζέστης η συγκομιδή των σιτηρών
spot_img

Αν και οι βροχές βοήθησαν στην παραγωγή οι αγρότες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη συγκομιδή.

Σε δύσκολες συνθήκες λόγω της ζέστης και του πρόσφατου παρατεταμένου καύσωνα ολοκληρώνονται το αλώνισμα και η συγκομιδή των σιτηρών στον Κρόκο Κοζάνης. Σύμφωνα με τους αγρότες της περιοχής, η διαδικασία είναι δύσκολη για τον άνθρωπο και τα μηχανήματα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

«Είμαστε στη συγκομιδή των σιτηρών, είμαστε στο τελείωμα σχετικά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αγρότης Κωνσταντίνος Βατάλης ενώ επισημαίνει ότι οι βροχές φέτος βοήθησαν σημαντικά στην παραγωγή. Από την άλλη πλευρά επειδή οι συνθήκες της συγκομιδής είναι δύσκολες, υπάρχει πίεση για να ολοκληρωθεί το αλώνισμα και τα μηχανήματα που δουλεύουν σε υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να σταματούν κάποιες ώρες να λειτουργούν. «Είναι αντίξοες οι συνθήκες αλλά πρέπει να γίνει η συγκομιδή γιατί είναι ο καιρός της και δεν θέλουμε να έχουμε απώλειες από τα σιτηρά» σημειώνει.

Ο αγρότης Ιωάννης Καρανάνος, τονίζει, άλλωστε, ότι τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τα δεδομένα στη συγκομιδή, κάνοντάς τη δυσκολότερη. Στο μεταξύ οι αγρότες, που καλλιεργούν σκληρό σιτάρι στην περιοχή, προσπαθούν να κρατήσουν την ποιότητα του προϊόντος σε υψηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή αναμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές των σιτηρών το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι το αλώνισμα είναι η διαδικασία του ξεχωρισμού των σπόρων από το άχυρο και τα υπόλοιπα ανοιχτά μέρη των σιτηρών μετά τον θερισμό. Πρόκειται για μία από τις πρώτες επεξεργασίες του σιτηρού μετά τη συγκομιδή του, με σκοπό να απομονωθούν οι κόκκοι. Το αλώνισμα ανήκει σε μια σειρά επεξεργασιών που περιλαμβάνουν και άλλα στάδια όπως η καθαριότητα των κόκκων, η συσκευασία και η αποθήκευσή τους για την περαιτέρω χρήση ή διάθεσή τους στην αγορά.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μπιφτέκια: Η καταλληλότερη θερμοκρασία ψησίματος για την εξάλειψη του ιού της γρίπης των πτηνών

Λόγω της μετάδοσης του ιού Η5Ν1 σε αγελάδες, οι αρχές των ΗΠΑ προχώρησαν σε πειραματική μελέτη για το ποιες είναι η ασφαλείς θερμοκρασίες ψησίματος του κιμά για να εξαλειφθεί ο ιός.

Τα τρόφιμα που μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλο μας

Πώς οι καθημερινές διατροφικές επιλογές μπορούν να ευεργετήσουν ή βλάψουν τον εγκέφαλό μας.

Τα επαναχρησιμοποιήσιμα πλαστικά καλαμάκια που κυκλοφορούν στην αγορά είναι… μιας χρήσης! Προειδοποίηση από το ΥΠΕΝ

 Η νέα εγκύκλιος του ΥΠΕΝ με την οποία ενημερώνει για τα fake επαναχρησιμοποιήσιμα πλαστικά καλαμάκια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα