Το γλυκό κρασί αξίας πάνω από 200 λίρες ανά γουλιά.
Την εβδομάδα αυτή αποκαλύφθηκε ένα είδος κρασιού που προορίζεται να σερβίρεται με το κουτάλι σε εστιατόρια, με χρέωση πάνω από 200 λίρες ανά γουλιά, σύμφωνα με το TheDrinkBusiness. Το Tokaji Essencia της Ουγγαρίας, το πιο έντονα γλυκό «κρασί» στον κόσμο, με περισσότερα από 535 g/l υπολειμματικής ζάχαρης, δηλαδή περίπου πέντε φορές την ποσότητα που βρίσκεται σε ένα κουτί Coca- Cola και τέσσερις φορές την ποσότητα που περιέχεται σε ένα μπουκάλι Château d’Yquem, το διάσημο γλυκό κρασί από το Sauternes.
Αν και λίγοι παραγωγοί κάνουν το Essencia, η κυκλοφορία αυτής της εβδομάδας έγινε από τη Royal Tokaji και προέρχεται από τη συγκομιδή του 2016. Όχι μόνο το κρασί παρασκευάζεται σε μικρές ποσότητες, αλλά είναι η όγδοη σοδειά που κυκλοφόρησε ο παραγωγός τα τελευταία 30 χρόνια, με προηγούμενες εκφράσεις να προέρχονται από το 1993, 1999, 2000, 2003, 2007, 2008, 2009 και αυτή την εβδομάδα, μετά από κενό επτά ετών, το 2016.
Το κρασί είναι τόσο συμπυκνωμένο, που έρχεται σε κουτί δώρου που περιέχει ένα κρυστάλλινο κουτάλι για το σερβίρισμα και στα εστιατόρια, η λίστα είναι «με το κουτάλι», και μπορεί να κοστίσει από 200 λίρες.
Μιλώντας για τη φύση του υγρού, ο διευθύνων σύμβουλος της Royal Tokaji, Charlie Mount, είπε ότι κάθε κουταλιά Essencia περιείχε κατά μέσο όρο 746 μούρα, τα οποία είχαν μαζευτεί με το χέρι. Αυτά είναι επίσης ιδιαίτερα μούρα, καθένα από τα οποία συρρικνώθηκε μετά τη συγκομιδή του Νοεμβρίου μετά από επίθεση του Botrytis cinerea, γνωστή ως «ευγενής σήψη», η οποία συμπυκνώνει τα σάκχαρα, τα οξέα και τις γεύσεις στα σταφύλια. Στη συνέχεια, κάθε μούρο επιλέγεται με το χέρι από τους συλλέκτες, οι οποίοι θα τρυγήσουν ο καθένας περίπου 5 κιλά από τα σταφύλια, κάνοντας πολλά περάσματα μέσα από τους αμπελώνες. Περίπου 40 κιλά χρειάζονται για να φτιαχτεί ένα μπουκάλι Essencia των 37,5 cl. Λόγω της απίστευτα γλυκιάς φύσης του χυμού, οι ζύμες λειτουργούν πολύ αργά και μπορούν να μετατρέψουν μόνο ένα μικρό ποσοστό των σακχάρων σταφυλιού σε αλκοόλ.
Όσον αφορά το στυλ του ποτού, ο διευθυντής του οινοποιείου Royal Tokaji, Zoltán Kovács, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «το 2016 είναι πάντα η οξύτητα», σημειώνοντας ότι ήταν ιδιαίτερα υψηλή σε όλα τα γλυκά κρασιά του παραγωγού από αυτήν την σοδειά, προτού περιγράψει τον χαρακτήρα του Essencia από αυτή τη συγκομιδή ως «ηλεκτρισμένη», με 15,5 g/l οξύτητας. Συνεχίζοντας είπε, «Τέτοια υψηλή οξύτητα φέρνει τρομερή ισορροπία στον πλούτο που δίνει η περιεκτικότητα σε ζάχαρη», έχοντας πει ότι η κυκλοφορία του 2016 είναι η «τρίτη πιο όξινη» μετά τις σοδειές 99 και 93.
Αν και το RRP του Essencia 2016 δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, η περσινή κυκλοφορία, η οποία ήταν από το vintage του 2009, πωλείται για 1.636 £ για ένα μπουκάλι 37,5cl στο Harrods, αν και η Mount είπε ότι το πολυκατάστημα του Λονδίνου διέθετε επίσης ένα μεγάλο αριθμό Essencia για 36.000 £.