Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κρασί με το… κουτάλι

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΚρασί με το... κουτάλι
spot_img

Το γλυκό κρασί αξίας πάνω από 200 λίρες ανά γουλιά.

Την εβδομάδα αυτή αποκαλύφθηκε ένα είδος κρασιού που προορίζεται να σερβίρεται με το κουτάλι σε εστιατόρια, με χρέωση πάνω από 200 λίρες ανά γουλιά, σύμφωνα με το TheDrinkBusiness. Το Tokaji Essencia της Ουγγαρίας, το πιο έντονα γλυκό «κρασί» στον κόσμο, με περισσότερα από 535 g/l υπολειμματικής ζάχαρης, δηλαδή περίπου πέντε φορές την ποσότητα που βρίσκεται σε ένα κουτί Coca- Cola και τέσσερις φορές την ποσότητα που περιέχεται σε ένα μπουκάλι Château d’Yquem, το διάσημο γλυκό κρασί από το Sauternes.

    Αν και λίγοι παραγωγοί κάνουν το Essencia, η κυκλοφορία αυτής της εβδομάδας έγινε από τη Royal Tokaji και προέρχεται από τη συγκομιδή του 2016. Όχι μόνο το κρασί παρασκευάζεται σε μικρές ποσότητες, αλλά είναι η όγδοη σοδειά που κυκλοφόρησε ο παραγωγός τα τελευταία 30 χρόνια, με προηγούμενες εκφράσεις να προέρχονται από το 1993, 1999, 2000, 2003, 2007, 2008, 2009 και αυτή την εβδομάδα, μετά από κενό επτά ετών, το 2016.

    Το κρασί είναι τόσο συμπυκνωμένο, που έρχεται σε κουτί δώρου που περιέχει ένα κρυστάλλινο κουτάλι για το σερβίρισμα και στα εστιατόρια, η λίστα είναι «με το κουτάλι», και μπορεί να κοστίσει από 200 λίρες.

   Μιλώντας για τη φύση του υγρού, ο διευθύνων σύμβουλος της Royal Tokaji, Charlie Mount, είπε ότι κάθε κουταλιά Essencia περιείχε κατά μέσο όρο 746 μούρα, τα οποία είχαν μαζευτεί με το χέρι. Αυτά είναι επίσης ιδιαίτερα μούρα, καθένα από τα οποία συρρικνώθηκε μετά τη συγκομιδή του Νοεμβρίου μετά από επίθεση του Botrytis cinerea, γνωστή ως «ευγενής σήψη», η οποία συμπυκνώνει τα σάκχαρα, τα οξέα και τις γεύσεις στα σταφύλια. Στη συνέχεια, κάθε μούρο επιλέγεται με το χέρι από τους συλλέκτες, οι οποίοι θα τρυγήσουν ο καθένας περίπου 5 κιλά από τα σταφύλια, κάνοντας πολλά περάσματα μέσα από τους αμπελώνες. Περίπου 40 κιλά χρειάζονται για να φτιαχτεί ένα μπουκάλι Essencia των 37,5 cl. Λόγω της απίστευτα γλυκιάς φύσης του χυμού, οι ζύμες λειτουργούν πολύ αργά και μπορούν να μετατρέψουν μόνο ένα μικρό ποσοστό των σακχάρων σταφυλιού σε αλκοόλ.

   Όσον αφορά το στυλ του ποτού, ο διευθυντής του οινοποιείου Royal Tokaji, Zoltán Kovács, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «το 2016 είναι πάντα η οξύτητα», σημειώνοντας ότι ήταν ιδιαίτερα υψηλή σε όλα τα γλυκά κρασιά του παραγωγού από αυτήν την σοδειά, προτού περιγράψει τον χαρακτήρα του Essencia από αυτή τη συγκομιδή ως «ηλεκτρισμένη», με 15,5 g/l οξύτητας. Συνεχίζοντας είπε, «Τέτοια υψηλή οξύτητα φέρνει τρομερή ισορροπία στον πλούτο που δίνει η περιεκτικότητα σε ζάχαρη», έχοντας πει ότι η κυκλοφορία του 2016 είναι η «τρίτη πιο όξινη» μετά τις σοδειές 99 και 93.

   Αν και το RRP του Essencia 2016 δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, η περσινή κυκλοφορία, η οποία ήταν από το vintage του 2009, πωλείται για 1.636 £ για ένα μπουκάλι 37,5cl στο Harrods, αν και η Mount είπε ότι το πολυκατάστημα του Λονδίνου διέθετε επίσης ένα μεγάλο αριθμό Essencia για 36.000 £.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα