Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
20.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Αξιολόγηση επικινδυνότητας της νανοκυτταρίνης ως πρόσθετο τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Αξιολόγηση επικινδυνότητας της νανοκυτταρίνης ως πρόσθετο τροφίμων
spot_img

Στοματική έκθεση σε νανοκυτταρίνη: Γαστρεντερική πέψη, πρόσληψη νανοϊνών και τοπικές επιδράσεις.

Η νανοκυτταρίνη (NC) είναι ένα αναδυόμενο υλικό στον τομέα των τροφίμων με πολλούς πιθανούς τομείς εφαρμογής.  Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση «Απογραφή σε εφαρμογές νανοτεχνολογίας στον τομέα της γεωργίας, των ζωοτροφών και των τροφίμων», που δημοσιεύθηκε από την EFSA το 2014, ο άργυρος, το διοξείδιο του τιτανίου και τα νανοκαψουλώματα αντιπροσωπεύουν τα περισσότερα από τα νανοσωματίδια που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων τα τελευταία χρόνια. Χρησιμοποιούνται συνήθως ως υλικό που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα (για παράδειγμα, συσκευασίες τροφίμων) και ως πρόσθετα τροφίμων σε νανοκαψούλια ή σε νανομεγέθη. Η φυτική νανοκυτταρίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο χαμηλών θερμίδων για πρόσθετα υδατανθράκων που χρησιμοποιούνται ως πυκνωτικά, φορείς γεύσης και σταθεροποιητές εναιωρήματος σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων διατροφής. Είναι χρήσιμη για την παραγωγή γεμίσματος, θρυμματισμού, πατατάκια, γκοφρέτες, σούπες, σάλτσες, πουτίγκες κ.λπ. Οι εφαρμογές τροφίμων προκύπτουν από τη ρεολογική συμπεριφορά του τζελ νανοκυτταρίνης.

- Advertisement -

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι NC, δηλαδή βακτηριακή NC (BNC), νανοϊνιδωμένη κυτταρίνη (NFC) και νανοκρύσταλλοι κυτταρίνης (CNC). Οι βιολογικές πηγές και οι συνθήκες επεξεργασίας επηρεάζουν αρκετές φυσικοχημικές παραμέτρους του NC. Η EFSA προσχώρησε σε νέα αξιολόγηση για την αντιμετώπιση των κενών δεδομένων στην εκτίμηση των πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με την στοματική έκθεση σε NC και επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς πυλώνες:

  • αξιολόγηση της πρόσληψης και πιθανής διέλευσης του εντερικού φραγμού από το NC,
  •  εκτίμηση των τοπικών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής και της γονοτοξικότητας, στο γαστρεντερικό επιθήλιο και
  • αξιολόγηση πέψης ή αποδόμηση του NC από το ανθρώπινο μικροβίωμα. 

Οκτώ δείγματα NC που ανήκουν στους τρεις τύπους NC, επιλέχθηκαν ως υλικά μελέτης και υποβλήθηκαν σε ενδελεχή φυσικοχημικό χαρακτηρισμό. Στην μελέτη αποδείχτηκε κυτταρική πρόσληψη αυτών των υλικών. Η πρόσληψη ήταν η μεγαλύτερη σε συνθήκες επαναλαμβανόμενης έκθεσης, στις οποίες αποδείχθηκε διέλευση του εντερικού φραγμού για CNC. Παρατηρήθηκαν προφλεγμονώδεις αποκρίσεις συνοδευόμενες από μαζική πρόσληψη NC σε μακροφάγα, ενδεικτικές για πιθανές ανοσοτοξικολογικές επιδράσεις και διαταραχή της λειτουργίας φραγμού, ενώ δεν υπήρξαν ενδείξεις για γονοτοξικότητα. Τελικά, Δεν παρατηρήθηκε σχηματισμός μικρότερων σωματιδίων μετά από ζύμωση NC στο κόλον. 

Για την ενσωμάτωση αυτών των αποτελεσμάτων στη ρυθμιστική εκτίμηση επικινδυνότητας του NC μετά από στοματική έκθεση, εξετάστηκε η προοπτική χρήση του NC ως νέας τροφής ή ως πρόσθετο τροφίμων.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέο και πολύ επικίνδυνο παθογόνο εντοπίστηκε σε κοτόπουλα λιανικής – Προκαλεί μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις

Σοβαρός χαρακτηρίζεται ο αναδυόμενος κίνδυνος από το βακτήριο Escherichia albertii σε κοτόπουλα - Διεθνή συνεργασία ζητούν ερευνητές

Επιβίωση των μελισσών χωρίς γύρη – Επιστημονική ανακάλυψη μετά από έρευνα 10 ετών

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα πηγή τροφής που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις αποικίες μελισσών επ' αόριστον χωρίς φυσική γύρη

ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX

Τα καλλυντικά βρίσκονται ξανά στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων προϊόντων που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα