Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ισπανία: Πάνω από 450 κρούσματα γαστρεντερίτιδας από μολυσμένο νερό

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΙσπανία: Πάνω από 450 κρούσματα γαστρεντερίτιδας από μολυσμένο νερό
spot_img

Μόλυνση του δικτύου υδροδότησης από Cryptosporidium.

Αντιμέτωπες με ένα από τα μεγαλύτερα κρούσματα γαστρεντερίτιδας τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται οι Αρχές στη Ισπανία. Περισσότερο από 450 κάτοικοι της Σαραγόσα παρουσίασαν διάρροια και πόνους λόγω του Cryptosporidium, που έχει μολύνει τα νερά του ποταμού Queiles από τον οποίο προμηθεύεται νερό η πόλη. Οι αρχές έχουν απαγορεύσει τη χρήση του νερού βρύσης για πόση και τουλάχιστον 45.000 λίτρα εμφιαλωμένου νερού έχουν διανεμηθεί σε κατοίκους και σχολεία.

Η σχεδόν εκρηκτική ταχύτητα «με την οποία εξαπλώθηκε το ξέσπασμα οδήγησε αμέσως σε υποψίες ότι το μέσο μετάδοσης ήταν το νερό, γιατί ήταν το μόνο κοινό που είχαν όλοι όσοι επλήγησαν», εξηγεί ο δήμαρχος της Ταραζόνα, Τόνο Τζαράι σύμφωνα με την El Pais. Οι αναλύσεις που έγιναν στα νερά του ποταμού Queiles βγήκαν θετικές σε αυτό το πρωτόζωο και γι’ αυτό έχει ενεργοποιηθεί ο συναγερμός για τρεις ακόμη πόλεις [Novallas, Torrellas και Los Fayos] που προμηθεύονται νερό από το ίδιο μέρος.

Οι αρχές υποψιάζονται ότι αιτία του κακού μπορεί να είναι, απορρίψεις από αγροκτήματα, νεκρό ζώο στο ποτάμι ή χωματουργικές εργασίες σε περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο από την Σαραγόσα.

Η κρυπτοσποριδίωση —η ασθένεια που προκαλείται από το Cryptosporidium— χαρακτηρίζεται από «άφθονη, υδαρή διάρροια» που μπορεί να διαρκέσει από δύο ημέρες έως τρεις εβδομάδες. Σε υγιή άτομα τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους, αν και απαιτείται καλή ενυδάτωση και ήπια διατροφή. Επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και μπορεί να είναι θανατηφόρες. Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από μία έως 12 ημέρες.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα