Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
17.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπουκάλια νερού στον ήλιο: Βασικό “φάουλ” της ασφάλειας τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜπουκάλια νερού στον ήλιο: Βασικό "φάουλ" της ασφάλειας τροφίμων
spot_img

Οι κίνδυνοι που επιφυλάσσει η ηλιακή ακτινοβολία στα πλαστικά μπουκάλια.

    Ελλοχεύει ένας κίνδυνος όταν πίνουμε νερό από πλαστικό μπουκάλι που έχει μείνει για ώρα στον ήλιο. Έχει ειπωθεί αρκετές φορές αυτή η φράση και είναι πράγματι αλήθεια. Με ποιο τρόπο κινδυνεύουμε όμως; Αρχικά το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο πλαστικό μπουκάλι νερού είναι κατασκευασμένο από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο ή PET, το οποίο υποδεικνύεται στη φιάλη με τη σφραγίδα του αριθμού 1 που περιβάλλεται από βέλη. Αυτό το πλαστικό θεωρείται γενικά ασφαλές για χρήση για νερό, ωστόσο κάποιες παράμετροι το καθιστούν επικίνδυνο. Το FoodSafetyNews έχει συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε.

Ο ήλιος σπάει τους χημικούς δεσμούς

   Ο κίνδυνος δεν αφορά τα χημικά υπολείμματα που μολύνουν τα περισσότερα πλαστικά, καθώς τα πλαστικά μπουκάλια PET έχουν σχετικά μικρή περιεκτικότητα. Ωστόσο δεν προορίζονται σε καμία περίπτωση για έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία έχει την ικανότητα να σπάει τους χημικούς δεσμούς στα πλαστικά, συμπεριλαμβανομένου του PET, προκαλώντας τη γρήγορη αποσύνθεση του πλαστικού. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Plastics Today, «Το PET είναι ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες, υπό υψηλή υγρασία και παρουσία οξυγόνου, όλα αυτά είναι παρόντα όταν τα μπουκάλια PET εκτίθενται στον καιρό». Αυτό συμβαίνει επίσης όταν οι άνθρωποι κρατούν το μπουκάλι νερό στο αυτοκίνητό τους ή δίπλα τους στην παραλία.

   Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Recycle Magazine, «Τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ήταν πολύ επιζήμια για το υλικό PET… Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, είτε προέρχεται από εξωτερικό χώρο αποθήκευσης είτε πιθανώς ακόμη και έκθεση σε φωτισμό φθορισμού σε καταστήματα λιανικής, θα πρέπει να θεωρείται ως ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην υποβάθμιση της ποιότητας του PET». Με άλλα λόγια, το ηλιακό φως και η θερμότητα διασπούν το πλαστικό, παράγοντας μια σειρά από χημικές ουσίες. Σύμφωνα με την Endocrine Society, «Τα πλαστικά περιέχουν και εκπλένουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων χημικών που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές (EDC) που απειλούν την ανθρώπινη υγεία… Τα EDC είναι χημικές ουσίες που διαταράσσουν τα ορμονικά συστήματα του σώματος και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, διαβήτη, αναπαραγωγικές διαταραχές και νευρολογικές βλάβες αναπτυσσόμενα έμβρυα και παιδιά. Η έκθεση περιγράφει πληθώρα στοιχείων που υποστηρίζουν άμεσες σχέσεις αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ των τοξικών χημικών πρόσθετων στα πλαστικά και των συγκεκριμένων επιπτώσεων στην υγεία στο ενδοκρινικό σύστημα».

Μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology, διαπιστώνει ότι αυτή η χημική αντίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στο πλαστικό, μπορεί να παράγει δεκάδες χιλιάδες υδατοδιαλυτές ενώσεις ή τύπους. Η κατανομή σε τόσους πολλούς τύπους, μέσα σε λίγες εβδομάδες, είναι τουλάχιστον δέκα φορές πιο περίπλοκη από ό,τι είχε προηγουμένως κατανοηθεί.

    Μια συζήτηση για τη δημόσια υγεία για τα μπουκάλια νερού PET δημοσιεύτηκε και από το Κέντρο Ασφάλειας Τροφίμων του Χονγκ Κονγκ, σε ένα άρθρο σχετικά με την Επαναχρησιμοποίηση Μπουκαλιών PET μιας χρήσης. Χημικές ουσίες όπως χημικά μονομερή και πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πλαστικών μπορούν να μεταναστεύσουν στο νερό ή τα ποτά ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά ή επανειλημμένα. Η ποσότητα της χημικής μετανάστευσης από το πλαστικό θα εξαρτηθεί από τη φύση της ουσίας με την οποία έρχεται σε επαφή, τη θερμοκρασία επαφής και το χρόνο επαφής. Ωστόσο, η σωστή χρήση των πλαστικών θα έχει ασήμαντη χημική μετανάστευση, η οποία δεν θέτει κανέναν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Αντιμόνια στα μπουκάλια ΡΕΤ

   Για τις φιάλες PET, ίχνη αντιμονίου, ένα βαρύ μέταλλο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή PET, μπορεί να μεταναστεύσει στο νερό κατά την αποθήκευση. Το αντιμόνιο, προκαλεί καρκίνο. Σύμφωνα με το Κέντρο Οικολογίας στην έκθεσή τους για πλαστικό PET 2022, «Οι συνεργάτες μας στο Defend Our Health δοκίμασαν 20 δημοφιλή ποτά συσκευασμένα σε πλαστικά μπουκάλια και βρήκαν αντιμόνιο, μια πλαστική χημική ουσία που προκαλεί καρκίνο, σε κάθε μπουκάλι. Το 40% των ποτών που δοκιμάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών σημάτων Pepsico και Coca-Cola, είχαν επίπεδα αντιμονίου υψηλότερα από τον στόχο δημόσιας υγείας της Καλιφόρνια για το πόσιμο νερό. Το αντιμόνιο, γνωστό ότι είναι τοξικό για το ήπαρ και την καρδιά, χρησιμοποιείται για να επιταχύνει την τελική αντίδραση στη διαδικασία κατασκευής πλαστικού PET. Αυτό το ίδιο πολυμερές είναι ο κοινός «πολυεστέρας» που χρησιμοποιείται σε ενδύματα και άλλα υφάσματα. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν τελειώνει με τα πλαστικά μπουκάλια. Το αντιμόνιο βρίσκεται επίσης σε συσκευασίες τροφίμων και άλλες συσκευασίες από PET, καθώς και σε ρούχα, λούτρινα ζώα και άλλα είδη από πολυεστέρα».

Ωστόσο μία άλλη μελέτη έδειξε ότι οι συγκεντρώσεις αντιμονίου στα εμφιαλωμένα ποτά, σε μπουκάλια ΡΕΤ ήταν πολύ χαμηλές (πολύ κάτω από την κατευθυντήρια τιμή του ΠΟΥ για την ποιότητα του πόσιμου νερού) και δεν ενέχουν κίνδυνο για την υγεία.

Οι κίνδυνοι από τις “άγνωστες” συνθήκες αποθήκευσης

Οι κατασκευαστές πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα πλαστικά μπουκάλια είναι ασφαλή για χρήση για τον άμεσο προορισμό τους (π.χ. το μπουκάλι νερού πρέπει να είναι κατάλληλο για να περιέχει νερό και δεν θα μεταφέρει τα χημικά του συστατικά στο νερό σε απαράδεκτη ποσότητα). Ωστόσο, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να διασφαλίσουν την ασφάλεια των φιαλών τους για χρήσεις πέρα από τις οποίες έχουν σχεδιαστεί (π.χ. χρήση μπουκαλιού νερού για την αποθήκευση ξιδιού ή λαδιού). Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να μην κάνουν εσφαλμένη χρήση πλαστικών μπουκαλιών, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ποσότητα χημικής μετανάστευσης από ό,τι θα αναμενόταν διαφορετικά.

   Επίσης σε όλους τους τύπους πλαστικών, η μετανάστευση αυξάνεται με τη θερμοκρασία και το χρόνο επαφής. Αν και η αυξημένη μετανάστευση χημικών ουσιών από πλαστικά μπουκάλια δεν θέτει απαραίτητα κίνδυνο για την υγεία, θα μπορούσε να αλλάξει τις οργανοληπτικές ιδιότητες όπως η γεύση, το χρώμα και η οσμή του νερού που περιέχουν. Επομένως, είναι προτιμότερο να μην εκθέτετε το εμφιαλωμένο νερό σε PET απευθείας στο ηλιακό φως. Η ανάλυση των επιπτώσεων αυτών των πλαστικών μπουκαλιών στην υγεία πραγματοποιήθηκε υποθέτοντας ότι τα μπουκάλια δεν επρόκειτο να εκτεθούν σε άμεσο ηλιακό φως ή ζέστη. Αυτό σημαίνει ότι οι επιστημονικές μελέτες σχετικά με την ασφάλειά τους και το χαμηλό επίπεδο χημικής έκπλυσης ισχύουν μόνο για μπουκάλια που φυλάσσονται μακριά από τη θερμότητα και το φως του ήλιου.

    Δυστυχώς, η τρέχουσα συζήτηση για την ασφάλεια των πλαστικών PET για μπουκάλια νερού δεν αναφέρει το πρόβλημα της υπεριώδους ακτινοβολίας και της θερμότητας και υποθέτει, χωρίς καμία επιστημονική απόδειξη, ότι οι χημικές ουσίες που ξεπλένονται από το πλαστικό υπό το φως του ήλιου και τη θερμότητα και που κάνουν τη μυρωδιά και τη γεύση του νερού άσχημη, δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Για παράδειγμα, ο ιστότοπος Livestrong.com αναφέρεται στο άρθρο του Χονγκ Κονγκ παραπάνω, αλλά καταλήγει σε διαφορετικό συμπέρασμα στο άρθρο του, Can Cases of Water Bottles Sit in the Sun. Σύμφωνα με τη Livestrong, «Ωστόσο, ενώ αφήνοντας το μπουκάλι στον ήλιο μπορεί να αλλάξει το χρώμα, τη γεύση ή τη μυρωδιά του νερού, δεν θα προκαλέσει την έκπλυση επικίνδυνων χημικών ουσιών στο νερό, αναφέρει το Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων στο Χονγκ Κονγκ». Στην πραγματικότητα, το άρθρο για την ασφάλεια των τροφίμων του Χονγκ Κονγκ, που αναφέρθηκε παραπάνω, αναφέρει: «Αν και η αυξημένη μετανάστευση χημικών ουσιών από πλαστικά μπουκάλια δεν ενέχει απαραίτητα κίνδυνο για την υγεία, θα μπορούσε να αλλάξει τις οργανοληπτικές ιδιότητες όπως η γεύση, το χρώμα και η οσμή του νερού που περιέχουν». Φυσικά, ο όρος «δεν αποτελεί απαραίτητα κίνδυνο για την υγεία» σημαίνει ότι πιθανότατα ενέχει κίνδυνο για την υγεία, αλλά όχι απολύτως.

     Οι θαλάσσιοι βιολόγοι που ανησυχούν για την επίδραση των πλαστικών που ρυπαίνουν τους ωκεανούς έχουν μελετήσει τον αντίκτυπο της υποβάθμισης των πλαστικών από την υπεριώδη ακτινοβολία και βρήκαν μια πληθώρα χημικών που παράγονται. «Στην τρέχουσα μελέτη, η ανάλυση μη στόχου αποκάλυψε την παρουσία αρκετών προκαταρκτικά προσδιορισμένων προϊόντων αποδόμησης του PET… σχετικής αφθονίας, αυτά περιελάμβαναν: μονοβενζοϊκή 1,2-αιθανοδιόλη, τερεφθαλικό οξύ, 4-ακετυλοβενζοϊκό οξύ, βενζοϊκό οξύ, 4-μεθυλοβενζοϊκό οξύ, μυρμηκικό φαινακύλιο, βενζοϊκό βινύλιο, διβενζοϊκή διαιθυλενογλυκόλη και 4-αιθυλβενζοϊκό οξύ εμφανίζουν εκρηκτικές ενώσεις… αύξηση του σχηματισμού κατά τη διάρκεια του πειράματος, υποδηλώνοντας μια συνεχή παραγωγή καθώς προχωρούσε η διαδικασία αποδόμησης UV…Αυτό δείχνει ότι οι αρχικές συστατικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του PET σχηματίζονται επίσης κατά την αποδόμηση UV, μαζί με μια σειρά άλλων προϊόντων”.

   Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, «Η επιστήμη των πλαστικών και της υγείας είναι λίγο ασαφής. Πολλά συστατικά του πλαστικού δεν έχουν δοκιμαστεί διεξοδικά σε ανθρώπους. Πολλά από αυτά που γνωρίζουμε προέρχονται από μελέτες σε ζώα. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς όλες αυτές οι ενώσεις επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ενώσεις στα πλαστικά μπορεί να συνδέονται με προβλήματα».

   Αν θέλετε να κάνετε σωστή χρήση των πλαστικών και να αποφύγετε ανεπιθύμητες χημικές ουσίες, το FoodSavetyNews παραθέτει μερικές προτάσεις:

  • Χρησιμοποιήστε εναλλακτικές λύσεις αντί των πλαστικών, ιδιαίτερα του γυαλιού, όποτε είναι δυνατόν.
  • Εάν χρησιμοποιείτε πλαστικά μπουκάλια PET, κρατήστε τα μακριά από το φως του ήλιου. Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, κρατήστε το πλαστικό μπουκάλι καλυμμένο και δροσερό.
  • Μην κρατάτε το εμφιαλωμένο νερό στο ζεστό αυτοκίνητο.
  • Λάβετε υπόψη ότι δεν γνωρίζετε την ιστορία αυτού του πλαστικού μπουκαλιού ακόμα και εάν κάποιος, συμπεριλαμβανομένου του καταστήματος από το οποίο το αγοράσατε, που μπορεί να κράτησε τα πλαστικά μπουκάλια νερού στον ήλιο και τη ζέστη. Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε πρώτα ένα μπουκάλι πριν αγοράσετε μια παρτίδα για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει άσχημη μυρωδιά ή γεύση.
  • Εάν τα περιεχόμενα σε οποιοδήποτε μπουκάλι δείχνουν, μυρίζουν ή έχουν άσχημη γεύση, μην το καταναλώσετε.
  • Λάβετε υπόψη ότι τα αρωματισμένα ποτά μπορεί να καλύψουν τη μυρωδιά και τη γεύση του πλαστικού.
  • Αποθηκεύστε τα μπουκάλια νερού PET σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
  • Εάν αποθηκεύετε νερό για έκτακτες ανάγκες σε πλαστικά δοχεία, ελέγχετε τακτικά το νερό για οσμή και γεύση, κάτι που μπορεί να υποδεικνύει την ανάγκη αντικατάστασης του νερού και του δοχείου.
  • Φυλάξτε όλα τα πλαστικά δοχεία τροφίμων και ποτών μακριά από τον ήλιο και τη ζέστη και μακριά από φωτισμό φθορισμού, ο οποίος εκπέμπει επίσης υπεριώδη ακτινοβολία.

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210908180714.htm

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Η λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού μπορεί να σώσει ασθενείς σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης

Φριτέζες αέρα: Έκτακτη προειδοποίηση για κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων

Εκτός από κινδύνους πυρκαγιάς και εγκαυμάτων οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν και κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα λάθη των αρχών που πληρώνει η Βιομηχανία Τροφίμων –  Νέα ακύρωση ανάκλησης

Που οφείλονται οι λάθος ανακλήσεις τροφίμων - Νέα ανάκληση της... ανάκλησης!
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο