Aνάκληση λόγω κινδύνου αλλεργιογόνων.
Οι ιταλικές αρχές ανακάλεσαν από την αγορά γιαούρτια ελληνικής προέλευσης, “Στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά χωρίς λακτόζη” σύμφωνα με ενημέρωση από το Ευρωπαϊκό Σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τα Τρόφιμα, RASFF.
Το αρμόδιο υπουργείο της χώρας, δημοσίευσε ειδοποίηση ανάκλησης για το «προϊόν της επωνυμίας Welles χωρίς λακτόζη, που ονομάζεται στραγγιστό γιαούρτι χωρίς λακτόζη, που διατίθεται στην αγορά από την Penny Market . Το όνομα του κατασκευαστή είναι Κρι Κρι με εργοστάσιο στην Ελλάδα , 3ο χλμ Νατ. Οδός Σερρών-Δράμας, που ταυτίζεται με το σήμα αναγνώρισης εγκατάστασης GR 45 883 EC. Η παρτίδα του προϊόντος είναι αναγνωρίσιμη έως την ημερομηνία λήξης 18-11-2023».
Οι λόγοι για την ανάκληση αναφέρουν ότι «κατά τη φάση της συσκευασίας, κατά λάθος τοποθετήθηκαν καπάκια του προϊόντος χωρίς λακτόζη σε μπολ του προϊόντος που δεν περιέχει λακτόζη ». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την τυχαία παρουσία αλλεργιογόνου λακτόζης στο προϊόν. Η προειδοποίηση είναι «μην καταναλώσετε το προϊόν και επιστρέψτε το στο σημείο πώλησης».
Η παρουσία λακτόζης σε ένα προϊόν με την ένδειξη «χωρίς λακτόζη» μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των ατόμων που είναι αλλεργικά/δυσανεκτικά σε αυτό το συστατικό, αναφέρει το RASFF.
Η δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζεται όταν το σώμα παράγει ελάχιστη ή καθόλου παραγωγή του πεπτικού ενζύμου λακτάση , το οποίο χρησιμοποιείται για τη διάσπαση της λακτόζης και την πέψη της. Η πρόσληψη λακτόζης για το άτομο με δυσανεξία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που εμφανίζονται 30 λεπτά έως δύο ώρες αργότερα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συσσώρευση αερίων και νερού στο παχύ έντερο μπορεί να προκαλέσει μετεωρισμό, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι σπάνια επικίνδυνη, αλλά τα συμπτώματα είναι πολύ ενοχλητικά και οδηγούν σε σημαντικούς περιορισμούς. Διαφορετική είναι η περίπτωση της αλλεργίας στις πρωτεΐνες του γάλακτος, που στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αναφυλακτικό σοκ με θανατηφόρες συνέπειες.