Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κίνδυνος από ελληνικά αποξηραμένα σύκα – Η Κύπρος ενημέρωσε το RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚίνδυνος από ελληνικά αποξηραμένα σύκα – Η Κύπρος ενημέρωσε το RASFF
spot_img

Ανάκληση των καρκινογόνων σύκων από την Κυπριακή αγορά.

 Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου ενημέρωσε το καταναλωτικό κοινό ότι μετά από δειγματοληψία αποξηραμένων σύκων της εταιρείας SNACKIN’ GOOD “SERANO” εντοπίστηκε ποσότητα αφλατοξινών πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Πιο συγκεκριμένα ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1 σε ποσότητα 8,6 mg/kg με μέγιστο επιτρεπτό τα 6 mg/kg όπως αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF το οποίο η Κύπρος επίσης ενημέρωσε, με επισήμανση κατηγορίας κινδύνου «σοβαρός». Τα αποξηραμένα σύκα προμηθεέυται η εταιρεία “SERANO” από την Ελλάδα.

Τα φιστίκια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μολύνσεων από αφλατοξίνες αλλά και τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να φέρουν αυτές τις τοξίνες με πιο ευπαθές το αποξηραμένο σύκο το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή συχνότητα εμφάνισης αφλατοξινών και κυρίως σε προϊόντα όπου εξακολουθούν να εφαρμόζονται φυσικές μέθοδοι στεγνώματος στον ήλιο.

Πληροφορίες προϊόντος

Ονομασία Τροφίμου: ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΣΥΚΑ – ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΖΑΧΑΡΗ Εμπορική επωνυμία: SNACKIN’ GOOD “SERANO” Καθαρό Βάρος: / Net weight: 225g Χρονική ένδειξη: Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από / Best before: 23/12/2024 Αρ. Παρτίδας / batch no.: 231023 Γραμμικός κωδικός: 5290097015871 Συσκευάζεται από꞉ / Packed by: E. NEOPHYTOU TRADING CO LIMITED Χώρα καταγωγής: COUNTRY OF ORIGIN: ΕΛΛΑΔΑ / GREECE Συσκευασία: Πλαστική, αεροστεγώς κλειστή.

 Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου ενημέρωσαν σχετικά την εταιρεία που συσκευάζει και διακινεί το εν λόγω προϊόν, στην Κυπριακή αγορά, με οδηγίες για άμεση ανάκληση/απόσυρση όλων των συσκευασιών της συγκεκριμένης παρτίδας. Ωστόσο, επειδή κάποιες συσκευασίες της εν λόγω παρτίδας του υπό αναφορά τροφίμου ενδέχεται να βρίσκονται ήδη στην κατοχή καταναλωτών, αυτοί προτρέπονται όπως αποφύγουν την κατανάλωση του και εάν επιθυμούν, να τις επιστρέψουν στους χώρους από όπου τις έχουν αγοράσει.

Οι αφλατοξίνες είναι μυκοτοξίνες που παράγονται από δύο είδη Aspergillus, έναν μύκητα που βρίσκεται ειδικά σε περιοχές με ζεστά και υγρά κλίματα.  Η χρόνια έκθεση σε αφλατοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη ή καρκίνο του ήπατος ενώ η κατανάλωση αφλατοξινών μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που λέγεται αφλατοξίνωση, με εμετό και κοιλιακό άλγος.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα