ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΑρνάκι άσπρο και παχύ... Λήμνου

Αρνάκι άσπρο και παχύ… Λήμνου

2 λεπτά ανάγνωσης

Τι κάνουμε για να προωθήσουμε τις εξαγωγές ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων;

Η καλή είδηση: ΕΕ: ΠΓΕ το αρνάκι Λήμνου! – Cibum

- Advertisement -

Το «αρνάκι Λήμνου» χαρακτηρίζεται από τρυφερή, ζουμερή και απαλή υφή και από χαρακτηριστική και ευχάριστη γεύση και άρωμα αναφέρει η Επιτροπή στην απόφασή 2022/1840 με την οποία πλέον το ελληνικό προϊόν τελεί ύπό την προστασία γεωγραφικής ένδειξης.

Το προϊόν «Αρνάκι Λήμνου» (Arnaki Limnou) είναι σφάγιο αρνιών ηλικίας 60-120 ημερών, βάρους μεγαλύτερου από 10 kg. Το κρέας με την ονομασία «Αρνάκι Λήμνου» προέρχεται από σφάγια ζώων γεννημένων στις νήσους Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου) από ενήλικα πρόβατα παραδοσιακά εκτρεφόμενα και προσαρμοσμένα στις νήσους αυτές, των οποίων η διατροφή βασίζεται στη χλωρίδα της σαφώς (νησιωτικής) οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

- Advertisement -

Το κρέας αυτό, χαρακτηρίζεται ως τρυφερό, χυμώδες, απαλό, με ιδιαίτερη, χαρακτηριστική και ευχάριστη οσμή και γεύση. Το χρώμα του κρέατος είναι ανοικτό ερυθρό και ομοιόμορφο στην όψη και το λίπος του έχει καθαρό λευκό χρώμα. Παρουσιάζει υποδόριο λίπος και ανεπτυγμένες μυϊκές μάζες, ειδικά στα τεμάχια με μεγάλη ζήτηση και εμπορική αξία όπως η οσφύς («κόντρα»), τα πίσω πόδια (μπούτια) και τα πλευρά (παϊδάκια).

Στην ομάδα μας έχουμε μελετήσει το θέμα ως προς τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες των κρεάτων.

Τι κάνουμε όμως πρακτικά για να προωθήσουμε τις εξαγωγές ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων;

Πηγαίνουμε ως χώρα σε διεθνείς εκθέσεις; Ή μήπως απλά βγάζουμε τα μάτια ο ενός του άλλου όπως σε αυτή την περίπτωση;

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Κάνει καλό το ξύδι στη σαλάτα; Νέα μελέτη αξιολογεί τον ρόλο του στην ανθρώπινη υγεία

Νέα επιστημονική ανασκόπηση εξετάζει τις κλινικές μελέτες για το ξύδι, το σάκχαρο, το σωματικό βάρος, τον μεταβολισμό και την υγεία.

Μπορεί το οξυζενέ να αλλάξει τον τρόπο επεξεργασίας του κοτόπουλου;

Νέα μελέτη εξετάζει τη χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου για τη μείωση επικίνδυνων μικροβίων στο κρέας πουλερικών

Κόκκινος συναγερμός για τον Ιό του Δυτικού Νείλου στην Αττική: 23 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα και 6 νεκροί (πίνακες)

Ραγδαία αύξηση μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφει ο ΕΟΔΥ – 54 ασθενείς εμφάνισαν προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, ενώ 20 άνθρωποι νοσηλεύονται, οι 8 σε ΜΕΘ