Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ας (ξανα-)μιλήσουμε για τις μπύρες

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΑς (ξανα-)μιλήσουμε για τις μπύρες
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Πριν λίγες μέρες διαβάσαμε στο cibum.gr μια εξαιρετική ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Αλέξανδρου Κουρή, διευθύνοντα σύμβουλο της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων, παραγωγού της μπύρας «Νήσος». Η μπύρα μπορεί να είναι το νέο κόκκινο κρασί, εκτιμά ο κ. Αλέξανδρος Κουρής, που στέκει πίσω από την μπύρα Νήσος και υποστηρίζει τα λεγόμενά του με πιστοποιήσεις πανεπιστημιακού επιπέδου.

Πρόσφατα, από κοινού με την Foodoxys του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας και Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Ζυθοποιία Νήσος ανακοίνωσε ότι τα προϊόντα της απέκτησαν, πρώτα διεθνώς, το ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης ποιότητας AFQ. Πρόκειται για ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα βαθμολόγησης και κατάταξης της ποιότητας των τροφίμων με βάση την βιοδραστικότητα της σύστασής τους, δηλαδή την περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικές ενώσεις θετικές για τον άνθρωπο, την υγεία και ευζωία μας. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που έκανε η Foodoxys, τα οφέλη από την υπεύθυνη κατανάλωση μπύρας, όπως αυτές που παράγει η Νήσος, μπορούν να είναι συγκριτικά μεγαλύτερα ακόμη και από εκείνα του κόκκινου κρασιού. Πρόκειται για διαπίστωση που ανατρέπει την κυρίαρχη εκτίμηση – επί δεκαετίες – στον συγκεκριμένο χώρο.

Η μπύρα είναι πλούσια σε αντι-οξειδωτικά συστατικά αλλά και σε πολικά λιποειδή που έχουν αντι-θρομβωτικές ιδιότητες τις οποίες έχει μελετήσει η ομάδα μας στο University of Limerick.

Συνεπώς, η κατανάλωση μπύρας με μέτρο μπορεί να έχει πλήθος θετικών επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Παραπομπές

  1. Lordan R, O’Keefe E, Dowling D, Mullally M, Heffernan H, Tsoupras A, Zabetakis I (2019) The in vitro antithrombotic properties of ale, lager and stout beers. Food Biosci 28 83-88.
  2. Lordan R, O’Keefe E, Tsoupras A, Zabetakis I (2019) Total, neutral, and polar lipids of brewing ingredients, by-products and beer: evaluation of antithrombotic activities. Foods 8 171.
  3. Tsoupras A, Lordan R, O’Keefe E, Shiels K, Kumas Saha S, Zabetakis I (2020) Structural elucidation of Irish ale bioactive polar lipids with antithrombotic properties. Biomolecules 10 1075.
ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα