Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη οι διατροφή έχει άμεση σχέση με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού
Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Πριν από 3 μήνες, ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients με τίτλο:
Diet and Respiratory Infections: Specific or Generalized Associations?
Σε αυτή την εργασία, μελετήθηκαν 470.853 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο και συσχετίσθηκαν τα επίπεδα γρίπης και πνευμονίας με συγκεκριμένες καταναλώσεις τροφίμων.
Η πιθανότητα για πνευμονία (p ≤ 0.001 για όλους τους συμμετέχοντες) ήταν χαμηλότερη κατά 6–9% όταν γινόταν κατανάλωση 1–3 κουπών καφέ την ημέρα (vs. <1 κούπα/ημέρα), 8–11% όταν γινόταν κατανάλωση 1+ κουπών τσαγιού την ημέρα (vs. <1 κούπα την ημέρα), 10–12% όταν γινόταν κατανάλωση λιπαρών ψαριών στο 2 πιο υψηλά τεταρτημόρια των ανθρώπων (vs. του χαμηλότερου τεταρτημορίου lowest quartile—Q1) και 9–14% όταν γινόταν κατανάλωση φρούτων στο 2 πιο υψηλά τεταρτημόρια των ανθρώπων (vs. Q1). Ενώ, η πιθανότητα ήταν αυξημένη κατά 9% όταν γινόταν κατανάλωση λιπαρών ψαριών στο πιο υψηλό ταρτημόριο των ανθρώπων (vs. Q1). Παρόμοιες τάσεις βρέθηκαν και για την γρίπη.
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι τα φρούτα, ο καφές, το τσάι και το ψάρι κάνουν καλό και στο αναπνευστικό μας σύστημα, εκτός από τις θετικές τους επιδράσεις και στο κυκλοφορικό.