Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εμπρόσθια επισήμανση τροφίμων: Ο πύργος της Βαβέλ

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΕμπρόσθια επισήμανση τροφίμων: Ο πύργος της Βαβέλ
spot_img

Τα “παρατράγουδα” της προσπάθειας για ενοποιημένο σύστημα ετικετών στα τρόφιμα

Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει ακόμα μια ενιαία προσέγγιση στο θέμα των συστημάτων επισήμανσης τροφίμων στην εμπρόσθια επισήμανση στις συσκευασίες τροφίμων (Front of Package ή FOP) .

Αυτή η ασυμφωνία προκαλεί “πονοκέφαλο” στις εταιρείες, σύμφωνα με μια λευκή βίβλο για τη διατροφική επισήμανση που δημοσιεύθηκε από την εταιρεία Griffith Foods, που ασχολείται με την ανάπτυξη νέων προϊόντων και τις πρώτες ύλες τροφίμων.

Μέχρι τώρα, η FoP επισήμανση είναι εθελοντική, αλλά όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν σύντομα καθώς η ΕΕ σκοπεύει να υιοθετήσει ένα τυποποιημένο σύστημα επισήμανσης έως το τέλος του 2022, ενώ παράλληλα το πρόγραμμα High Fat Salt and Sugar του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να γίνει νόμος το 2023.

Το πρόβλημα είναι ότι, μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, αλλά και γενικά εντός της ΕΕ, δεν υπάρχει καθολική συμφωνία σχετικά με το ποιο σύστημα θα πρέπει να χρησιμοποιείται ή πώς θα πρέπει να εφαρμόζεται.

Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε συστήματα FoP που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ άλλες χώρες έχουν υιοθετήσει τα δικά τους συστήματα.

Οι ειδικοί δηλώνουν πως υπάρχουν διάφορα συστήματα που λειτουργούν σύμφωνα με τους κανονισμούς για την ενημέρωση των καταναλωτών για τα τρόφιμα στην ΕΕ. Αυτά περιλαμβάνουν το Nutri-Score, το σύστημα φωτεινού σηματοδότη που χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, το λογότυπο keyhole που χρησιμοποιείται στη Σουηδία και τη Δανία και το λογότυπο Choices που χρησιμοποιείται στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Παράλληλα με όλη αυτή την “πολυφωνία”, πολλοί υποστηρίζουν ότι η συνύπαρξη μιας σειράς συστημάτων FoP στην αγορά της ΕΕ θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο κατακερματισμό της αγοράς και σύγχυση των καταναλωτών, κάτι που αποτελεί μείζον ζήτημα για όσες εταιρείες δραστηριοποιούνται σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

Οι συγγραφείς της Λευκής Βίβλου δηλώνουν ότι το δημοφιλές σύστημα Nutri-Score είναι ο πιθανός υποψήφιος για υιοθέτηση στην ΕΕ. Το Nutriscore όμως έχει πολλά προβλήματα και «αδικίες» όπως έχουμε γράψει εδώ και εδώ. Το Nutriscore πάσχει επειδή δεν λαμβάνει υπόψη του την μερίδα (ποσότητα) του τροφίμου αλλά λαμβάνει υπόψη του τις περιεκτικότητες σε διατροφικά συστατικά ανά 100g τροφίμου.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα