Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H εκμετάλλευση της Μεσογειακής Διατροφής για αύξηση των Ελληνικών εξαγωγών

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμH εκμετάλλευση της Μεσογειακής Διατροφής για αύξηση των Ελληνικών εξαγωγών
spot_img

Δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο η στροφή σε αγορές τους εξωτερικού όπου η αγοραστική δύναμη είναι πολλαπλάσια.

Η ακρίβεια μαστίζει την χώρα μας. Οι καταναλωτές με το πενιχρό τους εισόδημα καλούνται να λύσουν τον …γόρδιο δεσμό και η κυβέρνηση κάνει επικοινωνιακά τρικ χωρίς να θέλει να “ακουμπήσει” τα καρτέλ.

Σε αυτό το τοπίο, τι μπορούν να κάνουν οι εταιρείες παραγωγής εξειδικευμένων τροφίμων, όπως βότανα, αρωματικά έλαια, υψηλής ποιότητας βιολογικό ελαιόλαδο; Μα, να στραφούν στις αγορές του εξωτερικού όπου η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών είναι πολλαπλάσια. Και εξηγούμαι: η Eurostat υπολόγισε τον μέσο όρο της αγοραστικής δύναμης όλων των χωρών της ΕΕ και αυτός ο αριθμός είναι 100.

Στην Ελλάδα, ο καταναλωτής έχει αγοραστική 68 ενώ στην Ιρλανδία …234. Αν εξαιρέσουμε δηλαδή το Λουξεμβούργο, οι Ιρλανδοί καταναλωτές έχουν με μεγάλη απόσταση από τις υπόλοιπες χώρες την μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Ακολουθούν η Δανία και η Ολλανδία.

Φως φανάρι σε ποιες χώρες θα πρέπει να στραφούν οι επιχειρήσεις που παράγουν τρόφιμα με εξαγωγικό δυναμικό.

Παράλληλα όμως, οι καταναλωτές θα χρειαστούν να μάθουν περισσότερα για τα ελληνικά προϊόντα και πώς μπορούν να τα ενσωματώσουν στην καθημερινή τους διατροφή.Παραθέτω εδώ δυο σχετικάKa

Και κάτι ακόμα. Ένα ισχυρό εργαλείο για να προωθήσουμε τα Ελληνικά τρόφιμα είναι η γαστρονομία, το πώς τα Ελληνικά τρόφιμα μπορούν να συνδυαστούν για να γίνει ένα φαγητό με Ελληνικό χρώμα, που να ικανοποιεί και τον πιο «απαιτητικό» ουρανίσκο αλλά και με υψηλή διατροφική αξία.

Σχετικά, ήρθαν στα χέρια μου δύο βιβλία. Το ένα στα Ελληνικά και το άλλο στα Αγγλικά. Οι Ελληνικές συνταγές είναι μακράν πιο καλές από εκείνες του Jamie Oliver (sorry Jamie!).

Στήνοντας την εταιρεία μας «All Greek to you» εδώ στην Ιρλανδία, το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα blog στα Αγγλικά όπου θα μεταφράσουμε τις Ελληνικές συνταγές, από στόμα σε blogspot δηλαδή, και έτσι να αρχίσουμε να ενημερώνουμε τους αγγλομαθείς καταναλωτές για την Ελληνική διατροφή μέσα από την επιχειρηματική μας προσπάθεια All Greek to You.

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο