Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Πριν από λίγες μέρες, διαβάσαμε στο cibum.gr μια ενδιαφέρουσα είδηση για τις μπύρες.
Με σχεδόν διακόσια χρόνια ιστορίας, το παλαιότερο ζυθοποιείο της Αυστραλίας, η Cascade Brewery από την Τασμανία της Αυστραλίας προσφέρει ένα μείγμα παραδοσιακών και πειραματικών γεύσεων στις μπύρες που παράγει. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λεγόμενη Cascade Export Stout Old Gold, η οποία συνδυάζει μια από τις πιο διάσημες μπάρες σοκολάτας της Αυστραλίας με μαύρη μπύρα, παρασκευασμένη με ψητή βύνη, για να δημιουργήσει ένα «γλυκό γλυκό μείγμα», σύμφωνα με την εταιρεία. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μπύρα έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το καταναλωτικό κοινό και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η είδηση αυτή μου έφερε στο μυαλό μια πρόσφατη εργασία της ομάδας μας πάνω στις καρδιοπροστατευτικές δράσεις των λιποειδών στις μπύρες, όπου βρήκαμε ότι οι μπύρες lager, ale και stout αναστέλλουν την συσσώρευση των αιμοπεταλίων.
Μπορεί η μπύρα να θεωρηθεί λειτουργικό τρόφιμο με τις κατάλληλες ερευνητικές ενέργειες; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ μπορεί, όμως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτούς τους ισχυρισμούς, μιας και δεν θα πρέπει να υπονοηθεί ότι προάγουμε την κατανάλωση αλκοόλ.