Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
14.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η απορία: Να πιει κανείς ή να μην πιει;

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΗ απορία: Να πιει κανείς ή να μην πιει;
spot_img

Οι αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις και η… μέση οδός

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet στα μέσα Ιούλη και για την οποία διαβάσατε πρώτοι στο cibum, βρέθηκαν μάλλον αντικρουόμενα αποτελέσματα με τα όσα ξέρουμε ως σήμερα.

- Advertisement -

Η μελέτη προτείνει ότι: «καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ωφέλιμη για τους καταναλωτές κάτω των 40 ετών, όχι λόγω άμεσης επίπτωσης στην υγεία αλλά κυρίως λόγω θανάτου από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, τραυματισμούς σε κατάσταση μέθης ή ακόμα και ώθηση σε βία και ανθρωποκτονίες. Ωστόσο σύμφωνα με την ίδια έρευνα για τους καταναλωτές άνω των 40 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη».

Βέβαια, αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις προτάσεις της μεσογειακής διατροφής αλλά και μεγάλου πλήθους ερευνών που προτείνουν ότι κατανάλωση ζυμώμενων ποτών (κυρίως μπύρα και κρασί) με μέτρο έχει διακριτά ωφέλη για την υγεία μας.

Το μέτρο είναι το ζητούμενο!

Κατανάλωση μπύρας και κρασιού (1-2 μονάδες αλκοόλ) σε καθημερινή βάση έχει οφέλη για την υγεία μας!

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ

Προσοχή – ΕΦΕΤ: «ΜΗΝ το φάτε» – Το ελληνικό κοτόπουλο που ανακαλείται από τα σουπερμάρκετ – Κίνδυνος δηλητηρίασης (Φωτο)

Ανάκληση κοτόπουλου ελληνικής εταιρείας μολυσμένου με το παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα