Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
9.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η απορία: Να πιει κανείς ή να μην πιει;

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΗ απορία: Να πιει κανείς ή να μην πιει;
spot_img

Οι αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις και η… μέση οδός

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet στα μέσα Ιούλη και για την οποία διαβάσατε πρώτοι στο cibum, βρέθηκαν μάλλον αντικρουόμενα αποτελέσματα με τα όσα ξέρουμε ως σήμερα.

Η μελέτη προτείνει ότι: «καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ωφέλιμη για τους καταναλωτές κάτω των 40 ετών, όχι λόγω άμεσης επίπτωσης στην υγεία αλλά κυρίως λόγω θανάτου από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, τραυματισμούς σε κατάσταση μέθης ή ακόμα και ώθηση σε βία και ανθρωποκτονίες. Ωστόσο σύμφωνα με την ίδια έρευνα για τους καταναλωτές άνω των 40 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη».

Βέβαια, αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις προτάσεις της μεσογειακής διατροφής αλλά και μεγάλου πλήθους ερευνών που προτείνουν ότι κατανάλωση ζυμώμενων ποτών (κυρίως μπύρα και κρασί) με μέτρο έχει διακριτά ωφέλη για την υγεία μας.

Το μέτρο είναι το ζητούμενο!

Κατανάλωση μπύρας και κρασιού (1-2 μονάδες αλκοόλ) σε καθημερινή βάση έχει οφέλη για την υγεία μας!

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο