Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Όπως διαβάσαμε στο cibum.gr, ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί την μηνιαία διακύμανση των διεθνών τιμών ενός συνόλου βασικών διατροφικών προϊόντων, ανήλθε κατά μέσον όρο σε 159,3 μονάδες τον Μάρτιο, “στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ“, όπως επισημαίνει ο οργανισμός. Ο δείκτης του Μαρτίου κατέγραψε νέα αύξηση 12,6%, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ από την ίδρυσή του το 1990 που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο, κατά τον οποίο, σύμφωνα με αναθεώρησή του προς τα πάνω, ανήλθε στις 141,4 μονάδες από τις 140,7 που υπολογιζόταν προηγουμένως, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο FAO. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στον δείκτη τιμών σιτηρών του FAO, ο οποίος “κατέγραψε αύξηση 17,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, λόγω των απότομων αυξήσεων των τιμών του σιταριού και όλων των δευτερευόντων σιτηρών, που οφείλονται κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία”, επισημαίνει ο οργανισμός.
Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται επίσης από τα φυτικά έλαια, των οποίων ο δείκτης του FAO “εκτινάχθηκε κατά 23,2% λόγω της αύξησης των τιμών του ηλιελαίου, του οποίου η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα παγκοσμίως είναι η Ουκρανία”. Την ίδια ώρα, οι τιμές του φοινικελαίου, του σογιελαίου και του κραμβελαίου αυξάνονται επίσης απότομα, “λόγω της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για την εισαγωγή τους εξαιτίας των διαταραχών στην προμήθεια ηλιελαίου”.
Μήπως έφτασε η ώρα να ξαναδούμε την αξιοποίηση του ελληνικού ελαιολάδου στην παραγωγή τροφίμων;
Κάνοντας μια έρευνα στο scopus με τις λέξεις κλειδιά «olive oil» και «functional foods», βρίσκουμε 576 άρθρα. Μια ιδέα λοιπόν είναι να ξαναδούμε την χρήση ελαιολάδου αντί σπορελαίων και πώς μπορούμε να σχηματίσουμε νέους ισχυρισμούς υγείας.
Ας γίνει αυτή η επισιτιστική κρίση…ευκαιρία να ξαναδούμε το θέμα των σπορελαίων στα τρόφιμα.