Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
24.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η καρδιοπροστατευτική δράση του γιαουρτιού

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΗ καρδιοπροστατευτική δράση του γιαουρτιού
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Ας μιλήσουμε για τα γαλακτοκομικά σήμερα. Οι πιο παλιοί από εμάς ίσως να θυμούνται το κεφίρ, ένα ποτό που δίνει μακροζωία στους λαούς που μένουν στον Καύκασο.

- Advertisement -

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι προϊόντα ζύμωσης έχουν ισχυρές καρδιοπροστατευτικές δράσεις χάρη στα λιποειδή που περιέχουν. Αυτές τις δράσεις τις μελετά εδώ και 10 περίπου χρόνια η ομάδα μας με απότερο στόχο την δημιουργία «ισχυρισμών υγείας» (health claims) σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της EFSA.

Κατά την ζύμωση, τα μεγαλομόρια των λιποειδών «σπάνε» σε μικρότερα μόρια που προκαλούν αναστολή της συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων. Έτσι, μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο ισχυρή αντιθρομβωτική (και άρα καρδιοπροστατευτική) δράση έχουν αυτά τα μόρια που βρίσκονται στο γιαούρτι και στο τυρί.

Σχετικές δημοσιεύσεις:

The effect of ovine milk fermentation on the antithrombotic properties of polar lipids

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464619300295

Yoghurt fermentation alters the composition and antiplatelet properties of milk polar lipids

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814620312462

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;

Τούρτες στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία: Γιατί έχουν την ίδια (άνοστη) γεύση

Απογοήτευση από τις τούρτες που μας "σερβίρουν" τα ελληνικά ζαχαροπλαστεία

Νωπό Γάλα: Άγνοια κινδύνου των καταναλωτών για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών καταναλώνοντας νωπό γάλα
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα