Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η καρδιοπροστατευτική δράση του γιαουρτιού

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΗ καρδιοπροστατευτική δράση του γιαουρτιού
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Ας μιλήσουμε για τα γαλακτοκομικά σήμερα. Οι πιο παλιοί από εμάς ίσως να θυμούνται το κεφίρ, ένα ποτό που δίνει μακροζωία στους λαούς που μένουν στον Καύκασο.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι προϊόντα ζύμωσης έχουν ισχυρές καρδιοπροστατευτικές δράσεις χάρη στα λιποειδή που περιέχουν. Αυτές τις δράσεις τις μελετά εδώ και 10 περίπου χρόνια η ομάδα μας με απότερο στόχο την δημιουργία «ισχυρισμών υγείας» (health claims) σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της EFSA.

Κατά την ζύμωση, τα μεγαλομόρια των λιποειδών «σπάνε» σε μικρότερα μόρια που προκαλούν αναστολή της συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων. Έτσι, μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο ισχυρή αντιθρομβωτική (και άρα καρδιοπροστατευτική) δράση έχουν αυτά τα μόρια που βρίσκονται στο γιαούρτι και στο τυρί.

Σχετικές δημοσιεύσεις:

The effect of ovine milk fermentation on the antithrombotic properties of polar lipids

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464619300295

Yoghurt fermentation alters the composition and antiplatelet properties of milk polar lipids

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814620312462

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο