Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καμία μελέτη δεν μπορεί να ενοχοποιήσει την κατανάλωση κρέατος

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΚαμία μελέτη δεν μπορεί να ενοχοποιήσει την κατανάλωση κρέατος
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Την περασμένη εβδομάδα διαβάσαμε στο cibum.gr ότι σε μελέτη του Κέντρου Αναπτυξιακής Έρευνας (ZEF) στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, εξετάστηκαν οι παγκόσμιες τάσεις κατανάλωσης κρέατος και οι διάφορες διαστάσεις αειφορίας που εμπλέκονται, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών, ζητημάτων υγείας και καλής διαβίωσης των ζώων. Το κρέας έχει πολύ μεγαλύτερα περιβαλλοντικά και κλιματικά αποτυπώματα από τα φυτικά τρόφιμα και μπορεί επίσης να συσχετιστεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Τουλάχιστον στις χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου οι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ κρέας κατά μέσο όρο, η μείωση της κατανάλωσης κρέατος θα ήταν σημαντική. Ωστόσο, ο χορτοφαγικός τρόπος ζωής για όλους δεν θα ήταν απαραίτητα η καλύτερη επιλογή. Ειδικά σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, θρεπτικά τρόφιμα φυτικής προέλευσης δεν είναι διαθέσιμα ή οικονομικά προσιτά όλο το χρόνο. Επίσης, η κτηνοτροφική παραγωγή αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για πολλά φτωχά νοικοκυριά. 

Σύμφωνα με τη μελέτη , υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης τροφών ζωικής προέλευσης. «Αν όλοι οι άνθρωποι κατανάλωναν τόσο κρέας όσο οι Ευρωπαίοι ή οι Βορειοαμερικανοί, σίγουρα θα χάναμε τους διεθνείς κλιματικούς στόχους και πολλά οικοσυστήματα θα κατέρρεαν», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Καθ. Δρ. Matin Qaim. «Χρειάζεται λοιπόν να μειώσουμε σημαντικά την κατανάλωση κρέατος, ιδανικά στα 20 κιλά ή λιγότερο ετησίως. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επακόλουθες ελλείψεις στις διεθνείς αγορές δημητριακών υπογραμμίζουν επίσης ότι πρέπει να δίνονται λιγότερα σιτηρά στα ζώα προκειμένου να υποστηριχθεί η επισιτιστική ασφάλεια. ” Επί του παρόντος, περίπου τα μισά από όλα τα δημητριακά που παράγονται παγκοσμίως χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές, είπε ο Qaim.

Αυτή είναι εν συντομία η είδηση.

Η γνώμη μας: καμία μελέτη δεν μπορεί να ενοχοποιήσει την κατανάλωση κρέατος. Όπως και των ψαριών, που περίπου το 50% των ψαριών που καταναλώνουμε προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες. Αυτό που πρέπει να μελετήσουμε διεξοδικά δεν είναι η κατανάλωση τροφίμων αλλά το πώς παράγονται αυτά τα τρόφιμα!

  • Είναι βιώσιμη η παραγωγή τους;
  • Πόσα κιλά φυτοφαρμάκων χρησιμοποιούνται ανά κιλό παραγώμενου κρέατος;
  • Πώς μπορούμε να παράγουμε πιο φιλικές προς το περιβάλλον ζωοτροφές και ιχθυοτροφές;

Ο τρόπος που παράγονται οι ζωο- και ιχθυοτροφές είναι το σημείο κλειδί εδώ. Ποια άλλα συστατικά-παραπροϊόντα (π.χ. ελαιοπυρήνας όπως έχουμε γράψει σε αυτή την στήλη) μπορούν να αξιοποιηθούν για να γίνουν πιο βιώσιμες και πιο «πράσινες» οι ζωο- και ιχθυοτροφές; Εκεί είναι το κλειδί για να ανοίξουμε το κουτί με τις «πράσινες» λύσεις.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο