Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
22.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κτηνοτροφία: Η άγνωστη αξία του ελαιοπυρήνα στις ζωοτροφές

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΚτηνοτροφία: Η άγνωστη αξία του ελαιοπυρήνα στις ζωοτροφές
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο κ. Θάνος Αγγελάκης (Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας) αναφέρθηκε στο θέμα των ζωοτροφών.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκη, το κόστος των ζωοτροφών πλήττει συνολικά την κτηνοτροφία, όμως δυστυχώς επηρεάζει παραπάνω τον κλάδο της πτηνοτροφίας, καθώς οι εκτροφές είναι εντατικές και δεν υπάρχει η δυνατότητα βόσκησης όπως μπορεί και συμβαίνει στη βοοτροφία και στην αιγοπροβατοτροφία.

Μήπως έφτασε η ώρα να ξαναδούμε την αξία του ελαιοπυρήνα ως εναλλακτική ζωοτροφή;

Ο ελαιοπυρήνας είναι άφθονος στην Ελλάδα και αυτή την στιγμή δεν αξιοποιείται στο έπακρο. Μάλλον, δεν αξιοποιείται καθόλου!

Δύο μελέτες που δείχνουν την αξία του ελαιοπυρήνα (olive pomace) είναι οι παρακάτω:

1.     Evaluation of Olive Pomace in the Production of Novel Broilers With Enhanced In Vitro Antithrombotic Properties

2.     Olive pomace for the feeding of commercial poultry: effects on performance, meat and eggs quality, haematological parameters, microbiota and immunity 

Ο ελαιοπυρήνας μπορεί να αξιοποιηθεί ως λειτουργικό συστατικό των ζωοτροφών και ο πόλεμος στην Ουκρανία ίσως είναι ο καταλύτης ώστε οι ομάδες R+D στους κλάδους της πτηνοτροφίας αλλά και της ζωοτροφίας να ξαναδούν τον ελαιοπυρήνα με φρέσκια ματιά.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα