Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η γεύση “ψαρίλας” στα Vegan προϊόντα μπορεί να εξαλειφθεί χάρη σε ένα νέο στέλεχος μικροφυκών

ΑρχικήΝέαΗ γεύση "ψαρίλας" στα Vegan προϊόντα μπορεί να εξαλειφθεί χάρη σε ένα νέο στέλεχος μικροφυκών
spot_img

Ένα νέο στέλεχος μικροφυκών υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που αναπτύχθηκε από ερευνητές, έχει πλέον μπει σε παραγωγή από τον πορτογαλικό παραγωγό μικροφυκών Allmicroalgae Natural Products, στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος ProFuture.

Το νέο στέλεχος Chlorella θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία vegan τροφίμων που όχι μόνο είναι πιο θρεπτικά αλλά και έχουν καλύτερη γεύση.

Το όραμα της ProFuture είναι να δημιουργήσει οικονομικά αποδοτικές και περιβαλλοντικά υπεύθυνες τεχνολογίες παραγωγής μικροφυκών που μπορούν να παρέχουν βιώσιμα και θρεπτικά τρόφιμα και ζωοτροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες. Με την υψηλή διατροφική τους αξία και το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, τα μικροφύκη είναι ένας από τους πιο ελπιδοφόρους υποψηφίους για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του ταχέως αναπτυσσόμενου πληθυσμού του κόσμου.

Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο «Nutrition Insight», “τα τρέχοντα τρόφιμα με βάση τα μικροφύκη στην αγορά συχνά έχουν μια «χλοώδη» γεύση, έντονο πράσινο χρώμα και οσμή ψαριού“, χαρακτηριστικά που πολλοί καταναλωτές θεωρούν δυσάρεστα. Το νέο στέλεχος Chlorella προσφέρει οφέλη για την υγεία, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και το πιο σημαντικό, από την άποψη του καταναλωτή, δεν δίνει στα τρόφιμα επίγευση ψαριού.

Ένας από τους οργανισμούς που συμμετέχουν στην ανάπτυξη του νέου στελέχους είναι ο εταίρος του έργου ProFuture GreenCoLab με έδρα την Πορτογαλία. Η Allmicroalgae Natural Products, ένας άλλος συνεργάτης του έργου, έχει προχωρήσει σε παραγωγή του στελέχους στις εγκαταστάσεις της. Στη συνέχεια, η νέα Chlorella έχει αποσταλεί στο ProFuture, συντονιστή στο Institute of Agrifood Research and Technology (IRTA) στην Ισπανία, καθώς και στους εταίρους του προγράμματος Flanders Research Institute for Agriculture, Fisheries and Food (ILVO) στο Βέλγιο και στο Γερμανικό Ινστιτούτο Τεχνολογιών Τροφίμων (DIL).

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το ILVO είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο το νέο συστατικό θα συμπεριφέρεται στις διάφορες εφαρμογές τροφίμων. Όταν αυτά τα αποτελέσματα κυκλοφορήσουν, το IRTA και το DIL θα συνεργαστούν με τους παραγωγούς τροφίμων “για να βελτιστοποιήσουν τα υγιεινά και νόστιμα σκευάσματα χρησιμοποιώντας τη Chlorella σε εργαστηριακό επίπεδο”. Στόχος είναι η ανάπτυξη vegan προϊόντων διατροφής όπως λουκάνικα, σνακ, σούπες, κρέμες λαχανικών, αθλητικά ποτά, ψωμί και ζυμαρικά με βελτιωμένη θρεπτική αξία και οργανοληπτικές ιδιότητες.

Φτάνοντας στη νέα Chlorella

Για να φτάσουν στο νέο στέλεχος Chlorella, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τυχαία μεταλλαξιογένεση – ένα ισχυρό εργαλείο για την επαγωγή μεταλλάξεων, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πρωτεϊνών, ενζύμων και ακόμη και ολόκληρων γονιδιωμάτων με βελτιωμένες ιδιότητες. Με τη διαδικασία αυτή, η ερευνητική ομάδα απομόνωσε πρώτα δύο στελέχη Chlorella, δηλαδή τα C3 και GL3.

“Αν και τα κύτταρα C3 παρουσίασαν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, το GL3 εμφάνισε περιεχόμενο υποτυπικής χλωροφύλλης, χαμηλότερα επίπεδα καροτενοειδών και υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από τον άγριο τύπο, μαζί με ένα σημαντικά διαφορετικό προφίλ αμινοξέων”, αναφέρεται. Επιπλέον, το γλουταμινικό οξύ – ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πρωτεϊνών – «υπήρχε σε παρόμοιες ποσότητες όπως στη σόγια και τη σπιρουλίνα, το οποίο δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλα στελέχη της Chlorella. Τα κύτταρα GL3 έφθασαν επίσης σε υψηλότερες συγκεντρώσεις κυττάρων από τον άγριο τύπο, «υποδηλώνοντας έντονα» ότι θα μπορούσε να γίνει μια σχετική πηγή πρωτεΐνης, κατάλληλη για παραγωγή μεγάλης κλίμακας.»

Πραγματοποιήθηκε επίσης ανάλυση ασφάλειας για βαρέα μέταλλα, πιθανά αλλεργιογόνα, μικροβιολογική σταθερότητα, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, ακρυλαμίδιο, δοκιμές κυτταροτοξικότητας και πιθανά κατάλοιπα φυτοφαρμάκων. Τα τρόφιμα που κατασκευάζονται με το νέο στέλεχος Chlorella θα χαρακτηρίζονται πλήρως από βιοχημικές, τεχνολογικές και οργανοληπτικές προοπτικές. Στη συνέχεια, τα καλύτερα σκευάσματα θα προχωρήσουν σε πιο μαζική παραγωγή, και θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της υιοθέτησης της αγοράς.

Το 4ετές έργο ProFuture ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2023. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ιστοσελίδα του έργου ProFuture

Πηγή: CORDIS

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.

Η σημασία του “Branding” στις επιχειρήσεις τροφίμων – Της Δέσποινας Χάρου

Πως να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη επωνυμία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα