Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Η κατανάλωση κρέατος πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 75%

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΜελέτη: Η κατανάλωση κρέατος πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 75%
spot_img

Κάθε Ευρωπαίος πολίτης καταναλώνει περίπου 80 κιλά κρέατος το χρόνο τη στιγμή που είναι γνωστό πως η κτηνοτροφία βλάπτει και το κλίμα και το περιβάλλον. Επιπλέον, όσοι τρώνε πολύ κρέας βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλούς κινδύνους: το κρέας σε υπερβολική ποσότητα δεν είναι υγιεινό και έχει στοχοποιηθεί ως αιτία για χρόνιες ασθένειες.

Σε μελέτη του Κέντρου Αναπτυξιακής Έρευνας (ZEF) στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, εξετάστηκαν οι παγκόσμιες τάσεις κατανάλωσης κρέατος και οι διάφορες διαστάσεις αειφορίας που εμπλέκονται, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών, ζητημάτων υγείας και καλής διαβίωσης των ζώων. Το κρέας έχει πολύ μεγαλύτερα περιβαλλοντικά και κλιματικά αποτυπώματα από τα φυτικά τρόφιμα και μπορεί επίσης να συσχετιστεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Οι τεχνολογικές επιλογές μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της βιωσιμότητας της παραγωγής κρέατος, αλλά απαιτούνται επίσης αλλαγές στην κατανάλωση. Τουλάχιστον στις χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου οι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ κρέας κατά μέσο όρο, η μείωση της κατανάλωσης κρέατος θα ήταν σημαντική. Ωστόσο, ο χορτοφαγικός τρόπος ζωής για όλους δεν θα ήταν απαραίτητα η καλύτερη επιλογή. Ειδικά σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, θρεπτικά τρόφιμα φυτικής προέλευσης δεν είναι διαθέσιμα ή οικονομικά προσιτά όλο το χρόνο. Επίσης, η κτηνοτροφική παραγωγή αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για πολλά φτωχά νοικοκυριά. 

Σύμφωνα με τη μελέτη , υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης τροφών ζωικής προέλευσης. «Αν όλοι οι άνθρωποι κατανάλωναν τόσο κρέας όσο οι Ευρωπαίοι ή οι Βορειοαμερικανοί, σίγουρα θα χάναμε τους διεθνείς κλιματικούς στόχους και πολλά οικοσυστήματα θα κατέρρεαν», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Καθ. Δρ. Matin Qaim όπως αναφέρει το EurekAlert. «Χρειάζεται λοιπόν να μειώσουμε σημαντικά την κατανάλωση κρέατος, ιδανικά στα 20 κιλά ή λιγότερο ετησίως. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επακόλουθες ελλείψεις στις διεθνείς αγορές δημητριακών υπογραμμίζουν επίσης ότι πρέπει να δίνονται λιγότερα σιτηρά στα ζώα προκειμένου να υποστηριχθεί η επισιτιστική ασφάλεια. ” Επί του παρόντος, περίπου τα μισά από όλα τα δημητριακά που παράγονται παγκοσμίως χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές, είπε ο Qaim.

Η μαζική χορτοφαγία δεν είναι η καλύτερη λύση

Θα ήταν καλή μία ολοκληρωτική στροφή σε χορτοφαγικές δίαιτες; Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό θα ήταν λάθος. Υπάρχουν πολλές περιοχές όπου δεν μπορούν να καλλιεργηθούν φυτικά τρόφιμα. Για παράδειγμα, τα λαχανικά και τα όσπρια δεν μπορούν να καλλιεργηθούν παντού και, επιπλέον, μπορούν να συγκομιστούν μόνο σε ορισμένες περιόδους του χρόνου. «Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα ζώα αποτελούν συχνά βασικό στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής», επισημαίνουν οι ερευνητές. “Για πολλούς ανθρώπους, αποτελούν επίσης σημαντική πηγή εισοδήματος. Εάν χαθούν τα έσοδα από το γάλα, τα αυγά και το κρέας, αυτό μπορεί να απειλήσει τα προς το ζην.” Σε κάθε περίπτωση, οι φτωχότερες χώρες δεν είναι το πρόβλημα, επισημαίνουν οι συγγραφείς. Για τους κατοίκους τους, το κρέας είναι συνήθως πολύ λιγότερο συχνά στο μενού από ό,τι στις βιομηχανικές χώρες. Αυτό σημαίνει ότι ιδιαίτερα οι πλούσιες χώρες πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος.

Θετική κίνηση ο φόρος στα προϊόντα κρέατος

Αν και υπάρχουν περισσότεροι χορτοφάγοι από πριν, η συνολική κατανάλωση κρέατος παραμένει στάσιμη σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, είναι υψηλότερο στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να εξεταστούν υψηλότεροι φόροι στα τρόφιμα με βάση τα ζώα και ταυτόχρονα ζητούν, να ενσωματωθεί το θέμα της «βιώσιμης κατανάλωσης» στα σχολικά προγράμματα. 

https://www.annualreviews.org/doi/10.1146/annurev-resource-111820-032340

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Υποψίες απάτης τροφίμων» στη ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2024

Μακράν οι περισσότερες ενημερώσεις αφορούσαν σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά.

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα