Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
24.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κουλτούρα Ασφάλειας τροφίμων

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΚουλτούρα Ασφάλειας τροφίμων
spot_img

Η κουλτούρα είναι state of mind, μόνο αν την αντιμετωπίζουμε με επαγγελματισμό μπορούμε να την αναπτύξουμε σε βάθος χρόνου.

Στις 16 Μάη, γράφει ο Νίκος Γδοντέλης στο cibum σχετικά με την αναγκαία κουλτούρα ασφάλειας τροφίμων: «Είναι πλέον μεγάλης σημασίας να μπορέσει να ανθίσει η κουλτούρα Ασφάλειας Τροφίμων στην επιχείρηση τροφίμων. Είναι ζωτικής σημασίας η διοίκηση να πιστέψει πως οι δαπάνες που στηρίζουν την ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων είναι επένδυση».

Η λέξη κλειδί σε όλο το άρθρο του Νίκου είναι η λέξη «κουλτούρα». Μια λέξη που συνήθως την προσπερνάμε μέσα στην καθημερινή φούρια μας και στα έξοδα που αντιμετωπίζουμε σε συνεχή βάση.

Για να υπάρξει ανάπτυξη και κέρδος, το Α και το Ω είναι η ασφάλεια των τροφίμων. Το πρώτο λιθαράκι βιώσιμης ανάπτυξης είναι να παράγουμε ασφαλή προϊόντα. Μετά, έρχεται το θέμα της ποιότητας, των οργανοληπτικών χαακτηριστικών, του ανταγωνισμού, των λειτουργικών ιδιοτήτων κλπ.

Και η καλλιέργεια κουλτούρας δεν είναι κάτι που γίνεται με ένα μαγικό ραβδάκι μέσα σε λίγες μέρες ή από ένα σύμβουλο επιχειρήσεων σε χρόνο dt. Η κουλτούρα είναι state of mind, μόνο αν την αντιμετωπίζουμε με επαγγελματισμό μπορούμε να την αναπτύξουμε σε βάθος χρόνου. Η κουλτούρα κτίζεται τουβλάκι τουβλάκι, σιγά σιγά. Χρειάζεται συνεχής προσήλωση στο στόχο και ξεκάθαρες διεργασίες που να ευνοούν την καλλιέργειά της.

Εδώ, μπορείτε να βρείτε τι λέει ο ιρλανδικός ΕΦΕΤ, FSAI, για την κουλτούρα ασφάλειας τροφίμων.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αιθυλένιο σε μπανάνες και άλλα φρούτα: Επικίνδυνο για την υγεία ή φυσική ορμόνη;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το αιθυλένιο, το οποίο έχετε "δει" πολλάκις χωρίς να το ξέρετε!

Ζυμαρικά από όσπρια: Η νέα τάση και… λύση για την αποδοχή των οσπρίων από τα παιδιά

Ένα από τα πλεονεκτήματα των καινοτόμων ζυμαρικών, είναι πως αποτελούν τον "δούρειο ίππο" για την κατανάλωση οσπρίων από παιδιά.

29η Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Απώλειες και τη Σπατάλη Τροφίμων

Στην Ελλάδα, η ετήσια σπατάλη τροφίμων συνολικά (πρωτογενής παραγωγή, μεταποίηση, εμπόριο-διανομή, εστίαση, νοικοκυριά) ανέρχεται σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια τόνους.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα