Γιατί η ζωή βοηθάει τους… τολμηρούς!
Η Χιλή πρωτοπορεί, από το 2016! Μαύρες προειδοποιητικές ετικέτες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας για τρόφιμα και ποτά που υπερβαίνουν τα όρια ζάχαρης, αλατιού, κορεσμένων λιπαρών ή θερμίδων έχει εφαρμόσει υποχρεωτικά από εκείνη την χρονιά.
Μελέτη του Πανεπιστημίου Deakin που ανέλυσε τον αντίκτυπο τέτοιων υποχρεωτικών προειδοποιήσεων , διαπίστωσε πως είναι αποτελεσματικές στη μείωση της κατανάλωσης ανθυγιεινών επεξεργασμένων τροφίμων. Ο Chris Dubelaar, καθηγητής μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου Deakin και συν-συγγραφέας της εργασίας, είπε ότι ο μόνος τύπος επισήμανσης που εμπόδιζε πραγματικά τους ανθρώπους να αγοράζουν ανθυγιεινά τρόφιμα ήταν οι πολύ μεγάλες «ετικέτες στο πρόσωπό σας που λένε «αυτό είναι κακό για εσάς» ”.
Όπως στα τσιγάρα και στον καπνό που υπάρχουν προειδοποιητικές ετικέτες, μαύρες ετικέτες θα πρέπει να μπαίνουν και στα τρόφιμα.
Το θέμα όμως πώς θα πιεσθούν οι εταιρείες αυτές να κάνουν κάτι τέτοιο;
Ο ΕΦΕΤ έχει την πολιτική βούληση να κάνει κάτι τέτοιο;
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet