Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
19.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

O κίνδυνος που λέγεται γλυφοσάτη

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμO κίνδυνος που λέγεται γλυφοσάτη
spot_img

Ανησυχητικά ευρήματα επιστημονικής μελέτης στη Ιρλανδία.

Η γλυφοσάτη είναι ένα ζιζανιοκτόνο με τοξικές παρενέργειες στον άνθρωπο που υπάρχει στο προϊόν Roundup της Monsanto. Το εν λόγω προϊόν μπορεί να κυκλοφορεί στην Ελλάδα μέχρι και τις 15.12.23 σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.

Αλλά η γλυφοσάτη είναι ένας αναγνωρισμένος κίνδυνος για την δημόσια υγεία και πολλοί ερευνητές στον κόσμο μελετούν τα επίπεδά της στον άνθρωπο.

Σε μια πρόσφατη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Irish Times, μελετήθηκαν τα επίπεδα της γλυφοσάτης στον πληθυσμό της Ιρλανδία. Η χρήση της γλυφοσάτης είναι κάτω από το μικροσκόπιο των αρχών στην ΕΕ και τουλάχιστον 15 χώρες έχουν περιορίσει την χρήση της.

Η μελέτη έγινε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Galway και μετρήθηκαν τα επίπεδα της γλυφοσάτης καθώς και του μεταβολίτη της (αμινο-μεθυλο-φωσφονικό οξύ, aminomethylphosphonic acid, AMPA) σε ούρα εθελοντών. Συνολικά, 68 οικογένειες πήραν μέρος στην μελέτη, με ένα από τα μέλη αυτών των οικογενειών να χρησιμοποιεί ζιζανιοκτόνα που περιέχουν γλυφοσάτη. Αναλύθηκαν 226 δείγματα, η γλυφοσάτη ανιχθεύθηκε στο 26% των δειγμάτων ενώ το AMPA ανιχνεύθηκε στο 59% των δειγμάτων.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι τουλάχιστον ανησυχητικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο διεθνής οργανισμός για την έρευνα στον καρκίνο (International Agency for Research on Cancer) έχει κατατάξει την γλυφοσάτη στην ομάδα 2Α (πιθανώς καρκινόγονα για τον άνθρωπο) από το 2015.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

Metro My market: Καταγγελία εναντίον της efood-market

Στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας προσέφυγε η my market και η διαφημιστική MULLENLOWE για το διαφημιστικό βίντεο της efood market.

Έκρηξη λοιμώξεων σαλμονέλας στην Ευρώπη από κοτόπουλο σε εστιατόρια

Η πλειονότητα των περιπτώσεων έχει συνδεθεί με τοπικά εστιατόρια που σερβίρουν κεμπάπ κοτόπουλου. 

Μελέτη: Επικίνδυνα και τα «ασφαλέστερα» PFAS σε συσκευασίες τροφίμων

Ανάλυση σε 42 χάρτινες συσκευασίες fast food οι οποίες περιέχουν τα μεγαλύτερα πολυμερή PFAS που θεωρούνται πιο "ασφαλή".
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα