Κυριακή, 30 Μαρτίου, 2025
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Oδηγός για πιο βιώσιμες πρακτικές παραγωγής τροφίμων

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμOδηγός για πιο βιώσιμες πρακτικές παραγωγής τροφίμων
spot_img

To Περιβαλλοντικό αποτύπωμα της τροφής μας.

Σύμφωνα με το cibum.gr, ερευνητές από το Τμήμα Μηχανικής Ενέργειας και Διεργασιών του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU) δημιούργησαν ψηφιακούς χάρτες που δείχνουν την πίεση που ασκεί το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων στο περιβάλλον και το κλίμα.

- Advertisement -

Στο εγχείρημα συνεργάστηκαν πολλά Πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο του Λιντς και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα. Όπως λένε οι επιστήμονες πρόκειται για μία «γιγάντια» εργασία που γίνεται για πρώτη φορά επισημαίνοντας παράλληλα που το κίνητρο για την μελέτη είναι πως το σύστημα τροφίμων αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για τη βιολογική ποικιλότητα και έναν από τους χειρότερους παράγοντες της κλιματικής κρίσης. Η χαρτογράφηση δεν ήταν εύκολη για τους επιστήμονες, καθώς όπως λένε μία πίτσα μπορεί να περιέχει συστατικά από πολλές χώρες, ενώ ένα πολύ απλό προϊόν όπως το γιαούρτι μπορεί να περιέχει γάλα από άλλη χώρα και ξηρούς καρπούς από μία ή δύο άλλες.

Είναι χρήσιμο να δούμε και ποιες περιοχές στην Ευρώπη έχουν κόκκινο χρώμα, π.χ. Ιρλανδία! Αυτή η μελέτη μπορεί να γίνει οδηγός για πιο περιβαλλοντικά βιώσιμες πρακτικές παραγωγής τροφίμων.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα