To Περιβαλλοντικό αποτύπωμα της τροφής μας.
Σύμφωνα με το cibum.gr, ερευνητές από το Τμήμα Μηχανικής Ενέργειας και Διεργασιών του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU) δημιούργησαν ψηφιακούς χάρτες που δείχνουν την πίεση που ασκεί το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων στο περιβάλλον και το κλίμα.
Στο εγχείρημα συνεργάστηκαν πολλά Πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο του Λιντς και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα. Όπως λένε οι επιστήμονες πρόκειται για μία «γιγάντια» εργασία που γίνεται για πρώτη φορά επισημαίνοντας παράλληλα που το κίνητρο για την μελέτη είναι πως το σύστημα τροφίμων αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για τη βιολογική ποικιλότητα και έναν από τους χειρότερους παράγοντες της κλιματικής κρίσης. Η χαρτογράφηση δεν ήταν εύκολη για τους επιστήμονες, καθώς όπως λένε μία πίτσα μπορεί να περιέχει συστατικά από πολλές χώρες, ενώ ένα πολύ απλό προϊόν όπως το γιαούρτι μπορεί να περιέχει γάλα από άλλη χώρα και ξηρούς καρπούς από μία ή δύο άλλες.
Είναι χρήσιμο να δούμε και ποιες περιοχές στην Ευρώπη έχουν κόκκινο χρώμα, π.χ. Ιρλανδία! Αυτή η μελέτη μπορεί να γίνει οδηγός για πιο περιβαλλοντικά βιώσιμες πρακτικές παραγωγής τροφίμων.
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet