Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μελέτη: Τα μπαχαρικά είναι η δεύτερη αιτία παιδικών δηλητηριάσεων από μόλυβδο μετά τη ζωγραφική, στις ΗΠΑ

ΑρχικήΝέαΜελέτη: Τα μπαχαρικά είναι η δεύτερη αιτία παιδικών δηλητηριάσεων από μόλυβδο μετά τη ζωγραφική, στις ΗΠΑ
spot_img

Αμερικανική μελέτη σε κομητεία των ΗΠΑ διαπίστωσε πως σχεδόν σε όλα τα μπαχαρικά, ακόμα και στα βιολογικά, υπάρχει μόλυβδος.

Mια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα για θέματα καρδιακών παθήσεων Heartland που εκδίδεται από το Υπουργείο Υγείας του Ντάγκλας των ΗΠΑ έλαβε μεγάλη προβολή, εξαιτίας των “εκπληκτικών” αποτελεσμάτων της.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της εφημερίδας, τα μολυσμένα μπαχαρικά προσδιορίστηκαν ως η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία δηλητηρίασης από μόλυβδο σε παιδιά το 2021. Η πρώτη αιτία είναι τα είδη και οι βαφές ζωγραφικής.

Οι φοιτητές που συμμετείχαν στη μελέτη της κομητείας Ντάγκλας βρήκαν τα υψηλότερα επίπεδα μολύβδου σε θυμάρι και βασιλικό. Ο μόλυβδος βρέθηκε σε κάθε μπαχαρικό που δοκιμάστηκε, συμπεριλαμβανομένων των βιολογικών επωνυμιών και εκείνων που πωλούνται από παντοπωλεία και εξειδικευμένα καταστήματα.

Όλα τα μπαχαρικά που δοκιμάστηκαν περιείχαν κάποιο επίπεδο μολύβδου, συμπεριλαμβανομένων κουρκουμά, βασιλικού, τζίντζερ, θυμάρι, σκόνη κάρυ και συμπληρώματα κουρκουμά και ρίζας τζίντζερ.

Η δηλητηρίαση παιδιών από μόλυβδο στην κομητεία Ντάγκλας της Νεμπράσκα οφείλεται κυρίως σε βαφή μολύβδου, είτε από τσιπς είτε από σκόνη. Το 2021, το 69% των παιδιών στην κομητεία που δοκίμασαν με υψηλά επίπεδα μολύβδου είχε καταναλώσει χρώμα σε στερεή μορφή ή σε σκόνη.

Τα αποτελέσματα σόκαραν τόσο πολύ, που σχολιάστηκαν ευρέως από την υγειονομική κοινότητα των ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Πολιτικής Τροφίμων του Consumer Reports που συμμετείχε στη μελέτη, Brian Ronholm και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός για την Ασφάλεια των Τροφίμων στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ σχολίασε στο Food Safety News πως τα αποτελέσματα “υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα του προβλήματος και την ανάγκη να ενεργήσει η FDA για να θέσει αυστηρά, σαφή όρια επειγόντως, καθώς τα μπαχαρικά καταναλώνονται σχεδόν καθημερινά και οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έκθεσης σε βαρέα μέταλλα στα παιδιά”.

Παλαιότερη αντίστοιχη μελέτη από το Consumer Reports είχε διαπιστώσει ότι τα επώνυμα βότανα καιμπαχαρικά μπορεί να περιέχουν αρσενικό, κάδμιο και μόλυβδο. Η κορυφαία οργάνωση καταναλωτών των ΗΠΑ το 2021 δοκίμασε 126 τέτοια προϊόντα από τη McCormick, την Trader Joe’s, την Whole Foods και άλλες δημοφιλείς μάρκες, ανακαλύπτοντας ανησυχητικά επίπεδα βαρέων μετάλλων σχεδόν στο ένα τρίτο των προϊόντων.

Τα επίπεδα μολύβδου ήταν τόσο υψηλά σε 31 προϊόντα που ξεπέρασαν τη μέγιστη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης!

Επειδή επί του παρόντος δεν υπάρχουν όρια για την περιεκτικότητα βαρέων μετάλλων στα τρόφιμα στις ΗΠΑ, υποστηρικτές της δημόσιας υγείας έχουν ζητήσει από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να καθορίσει, αλλά δεν έχει γίνει καμία ενέργεια ως τώρα.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε τον Αύγουστο του 2021, το όριο ασφαλείας της ποσότητας μόλυβδου σε διάφορα προϊόντα διατροφής. Για τα μπαχαρικά, το όριο είναι μεταξύ 0,60 και 2 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό μπαχαρικών, ανάλογα με το είδος.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα