Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Παραγωγή κακάο: Η βιωσιμότητα παραμένει όνειρο απατηλό…

ΑρχικήΝέαΠαραγωγή κακάο: Η βιωσιμότητα παραμένει όνειρο απατηλό...
spot_img

Οι μεγάλες εταιρείες κακάο δεν έχουν καταφέρει να γίνουν ούτε πραγματικά βιώσιμες ούτε να εξασφαλίσουν βασικά ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα στους εργαζομένους τους, αναφέρει η έκθεση Cocoa Barometer.

Ριζικές αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο, στις πρακτικές βιωσιμότητας και στην αλυσίδα εφοδιασμού τους πρέπει να κάνουν επειγόντως οι εταιρείες κακάο, αναφέρει η πρόσφατη έκθεση Cocoa Baromoter.

Στην έκθεση, η οποία δημοσιεύεται κάθε 2 χρόνια και παρακολουθεί τις εταιρείες κακάο, ερευνητές της μη κερδοσκοπικής ομάδας παρακολούθησης Voice Network επεσήμαναν πως η βιομηχανία κακάο δεν είναι ούτε πραγματικά βιώσιμη ούτε τηρεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στους εργαζομένους της. Μερικά από τα βασικά σημεία που υπέδειξαν ήταν η αποψίλωση των δασών, η παιδική εργασία και η παράλειψη πληρωμών στους αγρότες.

Οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, ανέφεραν οι ερευνητές στην έκθεση, περιπλέκουν την ικανότητα των καλλιεργητών κακάο να κάνουν τις απαραίτητες βελτιώσεις στις δραστηριότητές τους. Απαιτείται συστημική αλλαγή, σε αντίθεση με απλώς βελτιωμένες γεωργικές στρατηγικές, για να διασφαλιστεί ότι ο κλάδος μπορεί να επιτύχει τους επιδιωκόμενους στόχους του.

Η παιδική εργασία στην παραγωγή κακάο είναι τόσο διαδεδομένη που μπορεί πλέον να μην σοκάρει καν τον κόσμο που ακούει για αυτή. Ωστόσο, η έκταση που έχει λάβει είναι τρομακτική, καθώς σύμφωνα με την έκθεση, απασχολούνται περίπου 1,5 εκατομμύριο παιδιά στην Ακτή του Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, δηλαδή τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προμήθειας κακάο , εργάζονται επί του παρόντος σε θέσεις εργασίας φτιαγμένες για ενήλικες.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί πως στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, ντοκιμαντέρ του βρετανικού καναλιού Channel 4 είχε παρουσιάσει ένα ντοκιμαντέρ στα πλαίσια της εκπομπής Dispatches, στο οποίο κατηγορεί την εταιρεία Mondelez International για το ότι απασχολεί στον τομέα συγκομιδής κακάο παιδιά ως και 10 ετών στη Γκάνα.  Μάλιστα, πέρα από τα πλάνα φρίκης που παρουσιάστηκαν στο ντοκιμαντέρ, αναφέρθηκαν και ορισμένα εξίσου σοκαριστικά στοιχεία, όπως το ότι τα παιδιά απομακρύνονται από τις οικογένειές τους για να εργαστούν σε φάρμες παρά τη θέλησή τους.

Συνεχίζοντας, λοιπόν, στην έκθεση, οι ερευνητές σχολιάζουν ότι οι εταιρείες στον τομέα του κακάο έχουν επικεντρωθεί ως επί το πλείστω στην αύξηση των αποδόσεων του κακάο που παράγεται, αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του χαμηλού εισοδήματος των αγροτών, βάζοντας μπροστά το κέρδος από την αύξηση του εισοδήματος των σκληρά εργαζόμενων εργαζομένων στη συγκομιδή κακάο και επιλέγοντας να απασχολήσουν παιδιά αντί για πιο “ακριβοπληρωμένους” ενήλικες.

Η Voice Network πρότεινε στους παραγωγούς να αυξήσουν τους μισθούς των αγροτών, κάτι που η μη κερδοσκοπική οργάνωση είπε ότι θα μπορούσε να μειώσει τόσο την αποψίλωση των δασών όσο και την εξάρτηση από την παιδική εργασία.

Η ΜΚΟ πρόσθεσε ότι μια δέσμευση για τη δημιουργία εισοδήματος διαβίωσης για τους καλλιεργητές κακάο πρέπει να θεσπιστεί από όλα τα CPG του χώρου. Επίσης, οι ομάδες ενδιαφερομένων πρέπει να θεωρούν τις εταιρείες υπεύθυνες για τον καθορισμό του εισοδήματος διαβίωσης για να το καταστήσουν προτεραιότητα στον κλάδο.

Ωστόσο, η έκθεση επεσήμανε ότι μια θετική εξέλιξη συνέβη τον Ιούλιο του 2022, όταν κορυφαίοι προμηθευτές κακάο υπέγραψαν σύμφωνο με τις κυβερνήσεις της Ακτής του Ελεφαντοστού και της Γκάνας για τη μετάβαση των αγροτών σε εισόδημα διαβίωσης.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα