ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΌμορφος κόσμος… αγγελικά πλασμένος

Όμορφος κόσμος… αγγελικά πλασμένος

2 λεπτά ανάγνωσης

Τα σύγχρονα “φακελάκια”

Την περασμένη Πέμπτη, έγραφα για τις στατίνες και τα κόλπα γύρω από τις πατέντες τους.

- Advertisement -

Σήμερα, ας δούμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τα σύγχρονα “φακελάκια” που οι φαρμακοβιομηχανίες δίνουν “σε είδος” στους γιατρούς για να συνταγογραφήσουν στατίνες. (https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2520680)

Στην περίληψη του άρθρου διαβάζω (results) ότι η μελέτη επικεντρώθηκε σε 2.444 γιατρούς παθολόγους στην Μασαχουσέτη το 2011. Οι 899 (36,8%) έπαιρναν πληρωμές από τις εταιρείες, τις πιο πολλές φορές με την μορφή γευμάτων (σ.σ. μάλλον σε ακριβά εστιατόρια;) (71,1%). Αυτοί οι γιατροί συνταγογραφούσαν στατίνες σε ποσοστό 22,8% ενώ οι γιατροί που δεν ελάμβαναν αμοιβή συνταγογραφούσαν στατίνες σε ποσοστό 17,8%!

- Advertisement -

Για κάθε 1.000 δολάρια αμοιβής, το ποσοστό συνταγογράφησης των στατινών αυξανόταν κατά 0.1%.

Αμοιβές σχετικές με περαιτέρω εκπαίδευση (educational training) σχετίστηκαν με 4,8% αύξηση στην συνταγογράφηση των στατινών.

Όμορφος κόσμος…

Αγγελικά πλασμένος…

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

ΕΟΦ: 289 φάρμακα με περιορισμένη διαθεσιμότητα στην Ελλάδα – Ποια βρίσκονται στη νέα λίστα

210 φάρμακα αφορούν την κοινότητα, 56 τα νοσοκομεία, ενώ 21 χρειάζονται έκτακτες εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ

Επιδημία σαλμονέλωσης από ντομάτες στην Ιταλία – Άμεση απαγόρευση διάθεσης σε σχολεία, νοσοκομεία και γηροκομεία

Κρούσματα σε τέσσερις περιφέρειες, ανάκληση ντομάτας από τη Σικελία και έκτακτα μέτρα προστασίας στην Απουλία.