Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

PFAS: “Σου μιλάω… μ’ ακούς;”

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμPFAS: "Σου μιλάω... μ' ακούς;"
spot_img

Από την χημική ρύπανση φυγείν αδύνατον…

Τα νέα είναι άκρως ανησυχητικά: οι υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ενώσεις, οι λεγόμενες PFAS, είναι πλέον παντού στην Ευρώπη! Σύμφωνα με μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα, δεκαεπτά χιλιάδες εγκαταστάσεις βρίσκονται στην Ευρώπη εκ των οποίων 2.100 σε επικίνδυνα επίπεδα για την υγεία εξαιτίας των λεγόμενων “αιώνιων” αυτών ρυπαντών. Λέγονται αιώνιοι ρυπαντές μιας και δεν αποικοδομούνται.

Το πρόβλημα είναι πλέον διττό:

  1. Η χημική βιονηχανία θα πρέπει να βρει νέες διαδικασίες παραγωγής ώστε να παράγονται λιγόετρες PFAS και
  2. Η βιομηχανία τροφίμων να επικαιροποιήσει όλα τα συστήματα HACCP και FSMS ώστε να έχει προβλεφθεί η επιμόλυνση της διατροφικής αλυσίδας με PFAS.

Για αυτό το εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ, όπως και ένα πρόσφατο άρθρο μας στο cibum, εδώ.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα